Мостовете на Амстердам - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мостовете на Амстердам
Автор: Елена Исаева

Амстердам е столицата на Нидерландия, разположена в западната част на страната. С население от над 850 000 души той е най-големият град в Нидерландия и основна туристическа дестинация. Амстердам е известен със своите живописни канали, исторически сгради, музеи от световна класа, оживен нощен живот и либерално отношение към наркотиците и секс работата.

Градът има богата история, датираща от 12 век, когато е основан като рибарско селище. Амстердам става основен търговски център през 17 век, известен като холандския Златен век, когато е един от най-богатите градове в света. През това време са построени много от емблематичните канали и сгради на града.

Мостовете на Амстердам
Снимка: pixabay.com

Амстердам е град, известен със своите зашеметяващи канали и красиви мостове, които свързват различните квартали на града. Градът има над 1500 моста, всеки със своята уникална история и чар. Ето малко информация за мостовете на Амстердам, тяхната история и легенди, свързани с тях.

Мостовете на Амстердам
Снимка: pixabay.com

Магере Брюг

Magere Brug или "Кльощавият мост" е може би най-известният мост в Амстердам. Това е дървен подвижен мост, който обхваща река Амстел и свързва центъра на града с квартала Де Пижп. Според легендата мостът е кръстен на сестрите Магер, които живеели от двете страни на реката и искали често да се посещават. Оригиналният дървен мост е построен през 1670 г., но е заменен с нова конструкция от стомана и бетон през 1934 г.

Торенслуис

Torensluis е най-старият мост в Амстердам, построен през 1648 г. Това е каменен мост, който преминава през канала Singel и се намира близо до площад Dam. Мостът е кръстен на кулата Torensluis, която се е намирала на мястото на сегашния мост. Кулата е разрушена през 19 век и на нейно място е издигната статуя на холандския поет Йост ван ден Вондел.

Мостът Магдалена

Мостът Магдалена, известен още като „Синият мост“, е дървен подвижен мост, който преминава през канала Оудешан в източната част на Амстердам. Мостът е построен през 1904 г. и е кръстен на близката църква Магдалена. Според легендата мостът е обитаван от призрака на младо момиче, удавило се в канала.

Берлагебруг

Berlagebrug е мост от стомана и бетон, който преминава над река Амстел и свързва квартал Zuid на Амстердам с центъра на града. Мостът е проектиран от холандския архитект Хендрик Петрус Берлаге през 1932 г. и се счита за отличен пример за архитектурния стил на Амстердамската школа.

Python Bridge

Мостът Python е модерен, привличащ вниманието мост, който преминава през канала Амстердам-Рейн в източната част на града. Мостът е проектиран от испанския архитект Хуан Херерос и е завършен през 2001 г. Дизайнът на моста е вдъхновен от формата на питон и се състои от две стоманени арки, които образуват S-образна форма.

Ян Шефербруг

Jan Schaeferbrug е въжен мост, който обхваща река IJ в района на Източните докове на Амстердам. Мостът е кръстен на Ян Шефер, бивш политик, който изигра значителна роля в преустройството на Източните докове. Мостът е завършен през 2001 г. и има отличителна "V" форма.

 

Това са само няколко примера от многото красиви и исторически мостове, които Амстердам може да предложи. Всеки мост има своя уникална история и добавя към чара и характера на града.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин