Музеите на Варна – къде какво да видим? - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музеите на Варна – къде какво да видим?
Автор: Мая Джамбазова
Музеите на Варна – къде какво да видим?
Снимка: visit.varna.bg

Варна е град на младите, който има жив пулс и хилядолетна история. Той определено има какво да покаже на туристите, дошли да опознаят историята му и да се насладят на неговата красота.

Поне от 4500 г. пр. н.е. по тези места има развита цивилизация. През каменно-медната епоха по земите на днешна Варна се развива цивилизацията на златния некропол. След това на мястото на днешната морска столица на България се заселват траки, които дават името на селището: Одесос – град край вода. Градът е обитаван още  от елини и от римляни. Спомените от тези времена са запазени във вид на артефакти във варненските музеи.

Вижте кои са те и какво можете да видите в тях:

Археологическият музей предлага нагледен разказ за историята на Варна и околността. В него има предмети на култа (свързани с древните религии по нашите земи). Там ще разберете повече за бита на древните обитатели на града, както и за тяхната култура. В приземния етаж се намира учебен музей, който предлага на децата възможност да се докоснат до миналото на Варна.  Тук се организират летни ваканции и тематични занимания за ученици.

Музеите на Варна – къде какво да видим?
Снимка: visit.varna.bg

Парк-музей „Владислав Варненчик“ е построен върху бойното поле на битката на народите, провела се край Варна през 1444 г. Музейната експозиция предлага на посетителите колекция от късносредновековни оръжия на страните участнички в битката. Целта на католическите сили, повели войници срещу османците е да освободят поробените балкански народи и това причината, поради която се състои сблъсъкът край стените на днешната морска столица.

Музеите на Варна – къде какво да видим?
Снимка: visit.varna.bg

Военноморският музей във Варна пък разкрива историята на морските въоръжени сили на България. В сбирката му могат да бъдат видени униформите на моряците, спасили Варненския залив, след пламване на танкер, акостирал в него. Има още макети на български плавателни съдове, витрина с обстановка, имитираща морско дъно, измервателни прибори, служили на капитани и навигатори и др. В откритата експозиция пък са показани морски мини, бойна техника на армията, както и старият морски фар на Варна.

Музей „Възраждане“ съхранява снимки, оръжия, книги и дрехи от Възраждането. Отскоро в експозицията са и предмети от гарибалдийксите чети в Италия. На първия етаж на сградата, в която се помещава колекцията от възрожденски предмети, е показано участието на Варна и Варненския край в освободителното движение. На втория етаж е разкрита част от стопанското развитие на града.

Музеите на Варна – къде какво да видим?
Снимка: visit.varna.bg

В музея „Нова история на Варна“ е представен бита на варненското градско население от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Пред него е разположен стар парен локомотив – оригинален. Експонирана е стаята от хотел „Лондон“, който днес отново е действащ, където е отсядал Петър Дънов, известният създател на бялото братство. В сбирката има много  принадлежности на градските дами, макети на емблематични за следосвобожденското развитие на града сгради, стари книги и др.

Музеите на Варна – къде какво да видим?
Снимка: visit.varna.bg

Сбирката на музей „Стара Варна“ представя чрез фотографии историята на града. Най-значимите мигове от следосвобожденското минало на морския град, са уловени в снимките, окачени по стените на музея. В него може да бъде видяна още карта на виното в България, като на посетителите се предоставя възможност да опитат от напитката на Дионис.

Етнографският музей представя бита на българите през първата половина на 18-ти век до началото на 20-ти век. В него има носии, накити, барутници, патрондаши, земеделски уреди, занаятчийски инструменти.

Музеите на Варна – къде какво да видим?
Снимка: visit.varna.bg

В етнографски център „Роден край“ могат да бъдат разгледани кукли в народни костюми, представящи българската носия от всички етнографски райони. Куклите са изработени от Димка Андреева, която посреща гостите в музея.

Музей на куклите пък е единствен по рода си на Балканския полуостров. Открит е през 1985 г. и представя историята на кукленото изкуство във Варна. Подобен музей има словенската столица Любляна.

Музеят по история на медицината разкрива подробности относно медицинските практики във Варна и района през различните епохи. Помещава се в сграда, която е първата дарителска болница по нашите земи, построена през 1869 г. със средства от завещанието на варненския търговец Параскева Николау. Зданието е обявено за паметник на културата от национално значение. Музеят се намира на адрес на ул. „Параскева Николау” № 7. След реставрацията на обекта от 1985 г. в него е разположена експозиция, представяща развитието на медицината като практика, изкуство и наука от най-дълбока древност до наши дни.

Музеите на Варна – къде какво да видим?
Снимка: visit.varna.bg

Музеят на здравето, който се намира в ХЕИ, разказва за човешкото тяло. В експозицията са представени макети на анатомични органи, истински човешки части, поставени в стъкленица, микроскопи, бактерии и пр. Могат да бъдат гледани и научнопопулярни филми на здравна тематика.

Природонаучният музей предлага преглед на животните по Северното българско Черноморие, които са изложени във витрините в препариран вид. Колекцията на институцията е разделена на три: Геология и палеонтология, Флора и растителност и Животински свят.

Музеите на Варна – къде какво да видим?
Снимка: visit.varna.bg

В обсерваторията пък могат да се разгледат звездни карти, глобуси, астрономически измервателни уреди. Прожектират се и научнопопулярни филми за астрономия. От построяването си през 1968 г. сградата й не е променяла предназначението си на научно-просветно учреждение, посветено на наблюдението и изучаването на небесните тела във Вселената.

Музеите на Варна – къде какво да видим?
Снимка: visit.varna.bg

Още по-нов от изброените е Ретро музеят в морския град. В него могат да се видят коли от времето на социализма, восъчни фигури на известни в миналото артисти и политици, предмети от бита отпери 1989 г. През летните месеци тълпи от гости идват, за да посетят сбирката.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин