10 неща, които непременно да направите във Варна - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 неща, които непременно да направите във Варна
Автор: Peika.bg
10 неща, които непременно да направите във Варна
Снимка: visit.varna.bg

Някакви идеи за уикенд? Не? - Тогава не се чудете, а посетете Варна!

Макар дъждовете да заличават спомена от лятото, в морската ни столица можете да се забавлявате през всеки сезон. Разходка с любим човек, семеен уикенд, пикник, екстремни преживявания – това са само част от нещата, които непременно трябва да направите във Варна. Ето ги нашите 10 предложения как да прекарате свободното си време в този прекрасен черноморски град!

1. Пикник с гледка

Панорамна гледка „Галата" е приятно място за пикник. Тук има прекрасна поляна, на която можеше да постелите одеяло и да похапнете сред природата. За по-добра видимост към панорамата на самата площадка са монтирани пейки и далекогледи. Ако идвате с кола, можете да я оставите на големия паркинг. Не забравяйте и приятна компания, с която да споделите тази красота.

10 неща, които непременно да направите във Варна
Снимка: visit.varna.bg

2. Посетете непокътнатия рай – Паша дере

Макар лятото вече да е само спомен, не отписвайте плажа от местата за отдих. Паша дере е истинско съкровище, познато предимно на местните хора. За да стигнете до плажа, ще преминете през красива горска пътека, обградена от дървета и пеещи птички. Ако ви се разхожда повече, в местността има маркировка за туристическите маршрути. Паша дере е и идеално място за къмпинг. Любителите на лагеруването ще останат изключително доволни от гостоприемството на местността.
Можете да разположите палатките си на плажа или на обособеното за тази цел пространство в гората.

3. Забавлявайте се с децата си

Ако сте решили да посетите морската ни столица по семейно – със сигурност няма да скучаете! Можете да
запознаете децата си с едни от най-умните животни – делфините във варненския делфинариум. Ако са над 12 години, дори могат да поплуват с тях. Ако малчуганите ви са любопитни към звездите и космоса, посещението в Планетариума със сигурност ще ги впечатли. Можете да разгледате също зоопарка в Морската градина и Музеят на куклите.

10 неща, които непременно да направите във Варна
Снимка: visit.varna.bg

4. Направете си цветна разходка

Университетската ботаническа градина във Варна всъщност е  първият в страната екопарк. Той съчетава в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Паркът е разположен върху площ от 360 дка. Растителните колекции включват повече от 300 вида екзотични дървета и храсти, а тревистите растения са повече от 100 вида. Освен това тук се намира и Академичен жокей клуб.  В него може да получите уроци по езда на манеж с инструктор или свободна езда за напреднали. Освен това можете да се разходите с файтон, кабриолет или с писана каручка в екопарка.

10 неща, които непременно да направите във Варна
Снимка: visit.varna.bg

5. Заключете любовта си с катинар

Следващото ни предложение е отправено към всички романтици. Разходете се с половинката си към квартал Галата.  парапетите на Панорамната площадка по пътя ще видите множество заключени катинари с изрисувани по тях сърчица. Можете и вие да заключите любовта си и да се обречете във вечна вярност на това красиво място. След това можете да поседнете на някоя пейка с гледка към морето. 

6. Върнете се в миналото

Прабългарското селище-музей Фанагория е единственият историко-етнографски комплекс, който е и действащ музей на открито. Щом влезете в него, ще се потопите в атмосферата на боен стан от 6-8 век. Ще можете да разгледате защитните стени, юртите, костюмите, с които са били облечени воини и предметите от бита, които са използвали. Можете да се възползвате от екскурзоводска беседа, да се научите да стреляте с лък или да наблюдавате интересен и динамичен конен спектакъл.

7. Посетете парк-музей Владислав Варненчик

Създаден е през 1924 г. като лобно място на загиналите воини в битката при Варна. Музеят се намира на мястото на някогашното бойно поле, между кварталите "Владислав Варненчик" и "Младост" в град Варна. В парк-музея е изложен документален материал за битката. Експозицията съдържа картини, скулптури, рицарски доспехи и мечове, гербове, знамена, най-различни оръжия и други средновековни артефакти.

10 неща, които непременно да направите във Варна
Снимка: visit.varna.bg

8. Разходете се край морето

Да отидете във Варна и да не посетите Морската градина е все едно да отидете в Рим и да не видите папата. Тя се разпростира на площ от 820 дка. В парка със сигурност няма да ви е скучно, тъй като в него се намира зоологическата градина, аквариумът, делфинариумът и още много известни градски забележителности. Освен това гледката към морето ще направи денят ви още по-прекрасен!

9. Скочете с бънджи от Аспаруховия мост

За всички любители на силните увещания предлагаме да направят скок с бънджи от най-емблематичното място за целта – Аспаруховия мост. Той свързва кварталите Аспарухово и Галата с централната част на града. Висок е цели 46 метра, а под него спокойно преминават големи кораби, за да стигнат пристанище Варна Запад. Впуснете се смело в приключението! Сигурни сме, че ще запомните това посещение в морската ни столица. 

10 неща, които непременно да направите във Варна
Снимка: visit.varna.bg

10. Посетете „Ретро Музея“

През 2015 г. във Варна отваря врати уникалният за България „Ретро Музей“. Той ще ви пренесе в епохата на социалистическа България. Музеят включва експонати от периода 1944-1989 г., сред които: български цигари без филтър, руски прахосмукачки, гедерейски домашни потреби, полска козметика. Експозицията включва и над 50 автомобили от епохата с марките „Волга“, „Москвич“, „Шкода“, „Трабант“. Всички те са в безупречно реставриран вид. Не пропускайте и восъчните фигури на големите личности на епохата като : Тодор Живков, Леонид Брежнев и Фидел Кастро, но и любимци на народа като Емил Димитров, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Тодор Колев.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин