Мястото, скрито пред очите ти: как да го откриеш - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мястото, скрито пред очите ти: как да го откриеш
Автор: Мария Ангелова
Мястото, скрито пред очите ти: как да го откриеш
Снимка: Thinkstock/Guliver

Или как да се превърнеш в невероятен изследовател, откривател и пътешественик, който разкрива много повече от очевидното, скрито под собствения му нос?

Дали рибата забелязва водата около себе си? Не. Защото се е превърнала в мястото, скрито пред очите й. Често същото се случва с пътуването. Ходим на винени турове в Тоскана, а забравяме, че десетки винарни в България са отворили врати за разходки сред лозята и уютна дегустация. Докато препускаме към приключения в джунгли, пустини и световни мегаполиси, пропускаме да забележим, че пътят ни минава по маршрута на тракийските царе. Ядем лазаня и бокадийос, а не можем да направим една читава баница.

Как да започнеш да виждаш мястото, скрито пред очите ти – ето няколко изпитани откривателски метода, които ти помагат да забележиш непознати места на 20 км от ежедневния си маршрут:

Откривателски метод 1: Книгите

Ако ще и да си си изтъркал подметките по улиците на някой град, прочети книга, в която действието се развива по същите тези улици и следващия път в сенките на тротоарите ще се промъкват любовници, просяци, жалки измамници, крале и куртизанки. Фонтаните стават място за тайни нощни срещи, а балконът на третия етаж – местопрестъпление.

Мислиш, че познаваш всеки квадратен сантиметър от града си? Прочети пътешествията на средновековния османски пътешественик Евлия Челеби например, и ще пропътуваш целите български земи преди 400 години. Мястото, скрито пред очите ти, започва да се разкрива само след няколко страници.

Откривателски метод 2: Хляб и зрелища

През лятото на 2015 г. за първи път от девет години насам ще се проведе националният фолклорен събор на Рожен. Гайдарското надсвирване в Гела всяко лято събира десетки хиляди на поляните над родопското село. От юни до септември на всеки километър от Рила до Равда се провежда фестивал на открито с музика във всички стилове. Всеки нов фестивал е нова постановка на познатия декор. Зрелищата са налице, от теб бирата.

Откривателски метод 3: Любопитството

На руски има една много симпатична дума – почемучка. В буквален превод би звучала нещо като Защотко и би изглеждала като дете, което току-що е осъзнало силата на думата „защо“. Вместо да преминаваш през местата като сянка, спри, поговори си с хората, разпитай ги защо това или онова е така, какво интересно има в района, къде има хубаво място за пикник. Нищо не изпълва с радост сърцето на човек така, както възможността да препоръча родното си място като най-хубавото на света (изпробвано, стотици пъти, работи).

Откривателски метод 4: Забави темпото

Slow туризмът е тренд, който дръпва шалтера на препускането. Този начин на пътуване означава да видиш повече, да подушиш непознати миризми, да опиташ домашна храна, да отпиваш на бавни глътки, да чуеш щурците, докато слънцето залязва пред очите ти... Премини на по-ниска предавка, за да откриеш истинската наслада от всички радости в живота.

Откривателски метод 5: Потърси вдъхновение от други (не)обикновени пътешественици

След като прекарахме цяла година в пътуване и снимане из непознатите ъгълчета на страната, подбрахме „50 места, които да посетите в България през 2015 г.“ Всяко едно от списъка в пътеводителя ни може да влезе в категорията „мястото, скрито пред очите ти“. Много от тях са известни само сред местните хора, за някои открихме забравени легенди, други са незаслужено подминавани заради по-известните си съседи-зебележителности. Отправяме ви предизвикателство не само да откриете предложените от нас малко известни места в България, но и сами да се превърнете в онзи изследовател, който открива и преоткрива мястото, на което живее.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин