Наръчник за пътуване из България с @viktor.travelinspo - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Наръчник за пътуване из България с @viktor.travelinspo
Наръчник за пътуване из България с @viktor.travelinspo

Здравейте на всички читатели на Peika.bg!

Казвам се Виктор, на 27 години и съм от София. Занимавам се с управление и поддръжка на социални мрежи и водя групови тренировки по Tabata & HIIT, а в свободното си време съм пътешественик. В социалните мрежи може да ме намерите под името viktor.travelinspo, там пътуваме виртуално и се наслаждаваме на множество красиви гледки и места.

Цялата идея на профила е да накара повече хора да преоткрият родината ни и света и да се вдъхновят за следващата си дестинация. В него ще откриете най-различни места за разходки,  почивки и хапване. Показвам различни хотели, преживявания и случки. Създавам видео съдържание под формата на кратки рийлс видеа, който имат за цел да покажат на потребителите, как реално изглежда даденото място без филтри и допълнителни ефекти!

Развивам профила си активно от около две години. Започнах да обикалям из България по време на ковид ограниченията. Преди това пътувах повече в чужбина, но не развивах толкова профила си, а качвах просто за да запазя и подредя преживяванията си. През 2021-ва година успях да посетя над 96 населени места в България, а за 2022-ра преповторих няколко и добавих над 100 нови. В чужбина съм бил на много места из Европа, посещавал съм всичките ни съседски държави. Стигал съм и до далечна и много любима за мен Индонезия.

В профила ми много рядко може да видите повтаряне на дадена локация, ако тя се повтаря се показва в различен сезон. Не съм от хората които качват нещо, защото просто трябва да се публикува. Качвам пост само когато има какво ново и интересно да покажа, а сторитата са ежедневие, което ми помага да публикувам всякакви ежедневни случки и интересни неща свързани с мен.

***

Днес Виктор гостува виртуално на Peika.bg, за да ни помогне да се подготвим за вълнуващи пътувания из България! В следващите редове ще почерпите безценни съвети благодарение на неговия своеобразен наръчник за пътуване из страната. Четете и запазвайте, защото следващото ви голямо приключение може да е по-близо, отколкото предполагате!

Как да изберем подходяща дестинация? С какво трябва да се съобразим?

За мен няма неподходяща дестинация, важно е човек да има желание да открива и посещава нови места. Аз винаги избирам първо локацията си. След това започвам да разглеждам и да чета мнения, през кой сезон е подходящо да се посети тя и защо. След това смятам какъв бюджет ще ми  е необходим и дали си заслужава за там или за друго място ще е по-добре да го отделя. Ако пътуването е в страната гледам и всички места по пътя, който биха били нови и интересни за мен. Никога не посещавам само едно място, винаги гледам какво още може да се види от цялото пътуване.

Как да потърсим информация за определена дестинация?

Аз винаги първо търся информация за избраната от мен дестинация в Гугъл, а ако тя не е достатъчна започвам да търся в Инстаграм и да чета различни блогове. Но вече всичко е много достъпно и можем да намерим полезна информация навсякъде в интернет пространството, просто трябва да влезем и да потърсим.

Какво трябва да избягваме по време на пътешествие?

За мен най-важното нещо което трябва да избягваме по време на пътуване са мрънкащите и негативни хора… Хахаха. Винаги тръгвайте с хора, който имат същото желание за пътуване, като вашето и са отворени за нови и готини преживявания. Пътуванията са изживяване, което никога не може да се предвиди. Единственото, което трябва да направите е просто да се настроите положително за един хубав ден и да тръгнете.

Пътуване в планината – какво трябва да знаем и какво ни е необходимо?

Правило номер едно за мен е, човек да знае възможностите си. Правило номер две е - проучете добре мястото, което избирате. Ако не ходите често в планината, но искате да го направите започнете с леки и кратки разстояния! Правило номер три е, задължително да заложите на удобни и стегнати обувки около глезена ви! Правило номер четири - никога не подценявайте планината, винаги бъдете подготвени, че времето там се променя за секунди. Винаги носете със себе си раница с бутилка вода, връхна дреха, резервни чорапи, допълнителна тениска, дъждобран, слънцезащита, шапка според сезона, слънчеви очила, храна и нещо сладко. Аз винаги нося и ръкавици със себе си, случвало се е да ми потрябват и в горещ ден в града, но по върховете никога не се знае какво ще се случи. И правило номер пет е ВИНАГИ проверявайте времето и вятъра.

ПосочиТоп 5 места в България, който трябва задължително да посетим!

Това ще е доста трудно за мен да избера само 5 места, където и да отидете в България няма да сбъркате. Ще кажа първите 5 които изникват в главата ми:

Номер 1: една от любимите ми екопътеки, която е сравнително близо до София – Екопътека „Бели Искът“. Когато и да отидете няма да сбъркате!

Номер 2:  място което съм посещавал много пъти, но винаги ми е интересно и приятно е Белоградчишки скали.

Номер 3: друго интересно място намиращо се на северното ни черноморие е Тюленово, Арката.

Номер 4: мястото с една от най-любимите ми гледки в България – Бекови скали, Равногор.

Номер 5: не на последно място е връх Мусала, гледките от там са страхотни!

Би ли споделил идеи за уикенд пътешествия из България?

Бих препоръчал региона на Родопите, а по-конкретно Смолян и Девин. Смятам, че са подходящи за всеки един сезон, зимата е подходящо за ски и са близо са до други курорти, а през останалото време има чудесни места за разходка. Също така има места с изключително вкусна българска храна, приятни места за отсядане, споделял съм ги няколко пъти в профила ми и са запазени в хайлайт, където всеки един може да открие най-приятното за него място. Там природата и храната са наистина страхотни.

Кои дестинации предпочиташ за еднодневна разходка?

Имам доста споделени еднодневни предложения в профила си - те често са повече от една дестинация, защото както казах обичам да обикалям повече места. Една страхотна алтернатива за еднодневна разходка на хората от София е Витоша. Доста често я подценяваме и я приемаме за даденост, но има страхотни места. на които може да се насладим.

Другото ми предложение е Луковит, само на час път от София, а е едно място на което може да посетите отново повече забележителности. Там може да се разходите до Златен парк, геопарк Искър-Панега, пещера Проходна и Каменните къщи.

Наближава Свети Валентин. Кои дестинации биха били подходящи за романтично пътуване?

Място, което бих препоръчал за романтично пътуване е Лещен и по конкретно хотел Лещен. Едно страхотно място на което може да си изкарате страхотен уикенд с вкусна храна, релаксиращо спа и приятни разходки. Друго такова място е къща за гости Тримата глупаци в Рибарица, отново със страхотно обслужване, невероятна храна и приятни места за разходки.

Места, които да посетим през пролетта?

Язовир Жребчево – потопената църква, водопад „Попина Лъка“,  водопад „Срамежливеца“, язовир Пчелина.

Места, които да посетим през лятото?

Плаж Делфин, Мусаленски езера, нос Калиакра, миденият плаж- Арапя.

Места, които да посетим през есента?

Екопътека „Бяла река“, Бекови скали, Асенова Крепост, Вековни секвои – местност Ючбунар.

Места, които трябва да посетим през зимата?

Хижа Мазалат, село Боженци, Боянски водопад, хижа Мальовица.

Кои са дестинациите с най-красива природа?

Природата ни е изключително красива и тук ще кажа най-красивите за мен гледки до този момент в България. Тава е гледката от Бекови скали и Червената скала в Равногор, Люлката на любовта във Велико Търново, гледката от хижа Мазалат, язовир Кърджали и има още много, който си заслужават…

Кои са местата с най-приятни градски гледки и впечатляваща архитектура?

Имаме много красиви градове, но бих отделил няколко който мен са ме впечатлили с архитектурата си и това са София, Русе и Пловдив.

На кои дестинации можем да се запознаем с български обичаи и традиции?

Моето предложение е фестивалът  Жеравна, мисля че това е място което всеки един човек трябва да посети. Интересно е човек да се върне назад в миналото и да се откъсне от заобикалящата го реалност.

Кой са най-необичайните места в страната?

За мен едни от най- интересните са природните забележителности, а именно Чудните скали – язовир Цонево, пещерата с дървото- село Ботуня, пещера Утробата,  Дупката – Тюленово, пещера Стълбица и Божият мост.

Българска кухня – къде и какво да опитаме?

Моята любима е от родопският край, където и да хапвате там няма да сбъркате. От нея любимите ми неща са родопският клин, качамак поръсен със сирене и червен пипер и пататник.

Какво ни е необходимо, за да се превърнем в необикновени пътешественици?

Абсолютно нищо! Бъдете себе си и се наслаждавайте на всяко едно място, което посещавате, защото времето никога няма да ви се върне. Взимайте максимума от всяко едно пътешествие и правете това, което ви кара да бъдете щастливи. Просто пътувайте и откривайте нови места!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин