Най-чистите страни в света (част 1) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-чистите страни в света (част 1)
Автор: Peika.bg

Със зачестяването на природните катаклизми, промените във времето и засилването на негативното влияние на човека върху околната среда започваме малко по малко да се обръщаме към държавите, които не са неглижирали този аспект от действителността колкото други.

Ето и кои са първенците в класацията за най-чистите държави в света:

4.
Норвегия

Норвегия е р
азположена върху удивителни залежи петрол и природен газ, като ефективно ги усвоява и на тях дължи стремглавия си икономически растеж от Втората световна война до днес. Притежава отлично качество на водата и въздуха и дори в парковете, горите и по хълмовете пушенето е строго забранено.

54015

3. Швеция

78% от територията на Швеция е заета от гори (част от тях в границите на 28 национални парка), а още 10% - от води (95 700 езера). Това богатство от природни ресурси, което неминуемо се отразява върху здравето на местното население, поставя страната в челната тройка на най-чистите държави в света и я прави достоен първенец в култивирането на растителните площи сред Скандинавските представители. 
Там се отчитат много ниски нива на замърсяване на въздуха и питейната вода. Опазването на околната среда, съхранението на животински и растителни видове, както и ефективното използване на енергия са приоритети сред населението. 

54009

2. Швейцария

Швейцария има един от най-високите резултати, изчислен на базата на 8 екологични критерия, сред които качество на водата, богатството от гори, редуциране на пестициди и т.н Друг интересен факт е, че 
Цюрих и Женева се сред челните места на най-добрите градове за живеене.

54012

1. Исландия

Сигурно не е изненада, че Исландия оглавява класацията за най-чистите държави в света. Тя държи първото място благодарение на изобилието си от чиста вода, множеството защитени природни зони, добро здравеопазване и цялостност на геотермалната енергия. 

54011

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин