Най-големите варовикови скали в света - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-големите варовикови скали в света
Автор: Peika.bg
Най-големите варовикови скали в света
Снимка: flickr/Chris Fithall

Скалите Бунда са най-голямото парче варовик на света и се намират в Южна Австралия на големия австралийски залив.

Те са с площ от 270 000 кв. км и ширят на около 1000 км от изток на запад. Забележителното при тях е, че са толкова плоски и равни, че дори австралийската железница спокойно преминава през тях в продължение на цели 483 км.

На повърхността на равнината има области с много леки депресии, където понякога вали и  водата бавно разтваря варовика. Там обаче се разкрива една уникална гледка – равнината приключва внезапно с 200-километрова пропаст на ръба на големия австралийски залив.

Скалите Бунда формират южния край на равнината Нуларбор, която се простира навътре в сушата. Белият цвят, който се вижда в основата на скалната стена, е варовикът, който се е образувал на морското дъно преди 65 млн. години, когато Австралия започва да се отделя от Антарктида. Той е с дебелина до 300 м. и се вижда само в тази част от скалите.

Най-големите варовикови скали в света
Снимка: peter boer/Flickr

Над варовика скалите са белезникави, сиви и кафяви, което се дължи на различни слоеве кристална скала. Те са запечатали в себе си различни слоеве, които датират между 1,6 млн. и 100 000 години.

Интересен факт е, че в източния край на скалите Бунда има място, от което можете в продължение на часове да гледате китове в океана. Южните гладки китове мигрират от Антарктика през есента и достигат до южния австралийски бряг, като остават около крайбрежието месеци наред.

На 85 км разстояние по протежение на магистралата Еър, която минава по посока изток-запад, има 5 основни точки, на които пътуващите могат да слязат и да достигнат до ръба на скалата. Всички те предлагат гледка, която не можете да си представите, че съществува някъде по земята!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин