Най-интересните природни чудеса на света част II - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните природни чудеса на света част II
Автор: Елена Исаева

Понятието природа все по-често се използва в нашето ежедневие. Думата има много широк обхват на прилагане. Понякога, казвайки природа искаме да обобщим цялата околна среда, която ни заобикаля, или дивата природа – това са всички онези неща, които не са засегнати от човешката дейност, като диви животни, растителни видове, гори, скали и други, но в най-широкият си смисъл, природата обхваща цялата физическа Вселена.


Из целия свят има невероятно красиви природни чудеса по форма и размери. На места природата е изваяла изключително интересни и причудливи форми, окраски на езерни води и други, които будят любопитството и интереса на милиони хора по света, привличат посетители от цял свят. Ето и някои от най-интересните сред тях:

Най-интересните природни чудеса на света част II
Снимка: pixabay.com

1. Мъртво море, намиращо се на територията на Израел и Йордания. Разположено е на 430 м под морското равнище и затова се смята за най-дълбоката депресия в света. Водите на езерото имат изключително висока соленост – около 310 промила, а на места и до 350 промила. В него можете спокойно да лежите и да си четете любимата ви книга, без да имате притеснение от потъване. Това се дължи имено на високата соленост на водата.

2. Розовото езеро Хилиър, намиращо се в Австралия. Със своя уникален розов цвят, езерото привлича туристи от цял свят. Правени са неколкократни проучвания за интересната окраска на водите му, но и до днес това остава загадка. В езерото са открити бактерии, които разрушават съединения в химични разтворители. От тук идва и предположението за произхода на този невероятен розов цвят, тъй като в началото на миналия век е имало фабрика за производство на кожени изделия и най-вероятно въпросната бактерия е образувала съединения с химикалите, ползвани в индустрията.

3. Остров Сокотра, със своя уникален растителен свят, който не се среща никъде другаде по света. Островът се намира в Арабско море, в северозападната част на Индийския океан. През 90-те години на XX век, при проведени проучвания на фауната и флората на острова, учени биолози са открили повече от 700 ендемични видове. Едно от най-емблематичните растения за острова е драконовото дърво от Сокотра, което има чадъровидна форма и червени сокове, считани в древността за драконова кръв. Днес тези естествени багрила се използват за производство на боя и лак.

4. Причудливите хълмове на остров Бохол, Филипините, скупчени един до друг и покрити със жилави треви. В сухия сезон растителността изсъхва и придобива шоколадов цвят до идването на сезона на тропическите порои, когато отново възвръщат ярко зеления си цвят.

Най-интересните природни чудеса на света част II
Снимка: pixabay.com

 

5. Затихналият вулкан Фуджи в Япония, който със своите 3776 м. е и най-високият връх на Японските острови. От 1707 г. вулканът е със затихнала дейност. Покрит е почти целогодишно със сняг, с изключение на месеците юли и август, когато е и най-подходящото време за изкачването му. Вулканът е не само природно чудо, но е и свещено място за будистите. До 1868 г. за жените е било забранено да го изкачват. Днес японците считат, че е задължително веднъж в живота да бъде изкачен този невероятно красив връх. Най-подходящият момент е да сте там по залез, когато по небето над него може да се наблюдава невероятна цветна феерия. Това е и най-посещаваната планина в цял свят.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин