Най-нестандартното запълване на улични дупки - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-нестандартното запълване на улични дупки
Автор: Мария Ангелова

С какво бихте запълнили една улична дупка (освен с асфалт)? Защото британецът Стив Уийн (Steve Wheen) има идея, при това брилянтна. Той използва цветя и прави мини-градинки, мини-тенискортове, мини-тронни зали и всякакви други мини-неща с цветя, които му хрумнат. Никоя дупка не е достатъчно дълбока за него и за уменията му да привлече вниманието върху разбитите пътища на Лондон.

Стив открива вдъхновение за своите композиции в актуални събития или в малките радости на ежедневието (като например нашето любимо кресло с нощна лампа и телевизор). „Опитвам се да правя градинките си тематични. Един добър пример е най-новата ми Олимпийска серия, която създадох в чест на Олимпийските игри“.

Въпреки че привлича вниманието върху проблем, посланието на Стив е много позитивно: „Опитвам се да създавам мигове на щастие. Създавам неочаквани мигове на щастие на места, където най-малко бихте очаквали това“.

Попитахме го какво се случва с творенията му след като ги подреди и заснеме. „Понякога те остават дълго време, тъй като не са на средата на оживени улици, а обикновено са отстрани на платното или на тротоара. Обикновено обаче издържат едва няколко часа“. И тъй като явно не само ние се чудим по този въпрос, наскоро Стив заснема мини-филма „Дупки на щастието“ (Holes of happiness), в който проследява именно какво се случва „след това“ (вижте го най-долу).

Стив обаче не е единствен, нито е първият в това, което прави. Началото на засаждането на цветя в уличните дупки (на английски това занимание е известно като guerrilla pothole gardening) е поставено преди около 10 години в САЩ и оттогава ентусиасти от цял свят се включват със свои асфалтово-цветни композиции. Смятам, че правим света с по една улична дупка по-красиво място всеки път“, казва Стив.

Идеята ни се видя много подходяща и за българските улици, въпреки че тук ще трябват много, ама много цветя.

Вижте галерията с творения на Стив и може и вие да почерпите вдъхновение от нея.

В блога на Стив можете да следите новите му цветни вдъхновения.

Четете интервютата на Peika.bg с вдъхновяващи пътешественици всеки вторник.

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Петя Георгиева, 24.08.2012 | 10:47
а по български....на всяко кресло седи по един пенсионер и блаженно гледа"Листопад":)))))
Абонирайте се за нашия бюлетин