Най-отдалеченият тайландски остров - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-отдалеченият тайландски остров
Автор: Peika.bg
Най-отдалеченият тайландски остров
Снимка: flickr/J. M.

Нека ви отведем към едно тихо и приказно кътче в Югоизточна Азия – Тарутао.

Това е най-отдалеченият остров в южното Андаманско море и е известен със своето минало.

Тайландският морски парк Ко Тарутао се състои от някои от най-красивите острови в страната. Въпреки че доста кътчета от територията ѝ вече са засегнати от цивилизацията и технологиите, всички 51 острова, които съставляват парка, поддържат идилични бели пясъчни ивици, изумрудени заливи и тропическа зеленина. Тарутао, който е най-големият от всички, е едно истинско блаженство. Не винаги обаче този остров е бил толкова привлекателен.

Поради пренаселеността на затворите в Банкок в края на 30-те години на миналия век властите започват да проучват островите за място, където да изпращат затворници. Спират се на Тарутао, който е разположен на 40 км югозападно от брега, защото отдалечеността му сериозно би затруднила бягствата.

До 1939 г. на острова са заселени няколко хиляди престъпници и политически затворници, които били настанени в малки колиби, разпръснати из гората, пазени от заобикалящото ги море. През 1948 г. Тарутао е изоставен и остава необитаем до създаването на парка Ко Тарутао през 1974 г.

Най-отдалеченият тайландски остров
Снимка: flickr/J. M.

Въпреки настъпването на джунглата, останките от наказателната колония все още могат да бъдат забелязани. Затворът в залива Тало Уао на източното крайбрежие на острова сега е достъпен по асфалтиран път. Там е построен малък музеен център, който описва историята на Тарутао.

И все пак голяма част от острова остава необезпокоявана от туристи. Там не се допуска развитие на търговска дейност с изключение на няколко бунгала и къмпинги. Влажността и гъстата джунгла възпират всички освен най-запалените пътешественици. 

Затова, пътешественици, ако искате да посетите Тарутао, имайте предвид, че там ви очакват дива джунгла, красиви брегови линии и много места за къмпингуване.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин