Най-старите действащи университети в света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-старите действащи университети в света
Автор: Peika.bg
Най-старите действащи университети в света
Снимка: pixabay

Университетите са от основно значение за оформянето на света, в който живеем. Служейки като бастиони на знанието и мъдростта, те са оформили нашите общества в сложните и постоянно развиващи се същности, които виждаме днес.

Тези институции могат да се похвалят с история, която обхваща повече от хиляда години. И все пак, колко от тези уважавани центрове за обучение са издържали теста на времето и продължават да процъфтяват? Нека изследваме и откриваме!

Университет Ез-Зитуна (Тунис) -737

Сгушена в Тунис, тази институция е приветствана като най-старият образователен център в арабския свят от историка Хасан Хосни Абделвахеб. Основано през 737 г. като медресе (мюсюлманско висше училище) в едноименна джамия, учениците тук се потопили в религия, литература и наука.

Университет на Каравийин (Мароко) - 859

Книгата на рекордите на Гинес го нарежда като най-стария действащ университет в света. През 859 г. университетът е основан като медресе от Фатима ал-Фихри, мюсюлманка (въпреки че жените са приети съвсем наскоро). Свещените зали на този университет са видели легендарни ученици като философа Маймонид и папа Силвестър II.

Университетът Хунан проследява корените си до академията Юелу по време на династията Сун през 976 година. По време на династията Цин тя преподава аскетична философия на самоизследване и съживяване на обществото от неговия упадък. До началото на 19-ти век са включени и практически изследвания, а през 1903 г. се превръща в университет, който сега е национален лидер в инженерството. Това е единствената древна китайска академия, която се е развила по този начин.

Университет на Болоня (Италия) - 1088

Считан за най-стария университет в Италия и западния свят, той се издига до славата през Средновековието със своите хуманитарни програми, особено право. Днес тя предлага разнообразие от дисциплини, вариращи от антропология, изкуства, икономика и право до медицина, фармация, математика и инженерство, включително агрономия, ветеринарна наука и педагогика.

Сорбона университет (Франция) - 1150

Не можем да забравим легендарния университет в Кеймбридж, основан през 1209 година. Английският крал Хенри III ѝ дава кралска харта през 1231 година. Университетът е сформиран от група учени, които напускат Оксфордския университет. Известни възпитаници включват биолог и натуралист Чарлз Дарвин, математик Алън Тюринг и физик Стивън Хокинг.

Университет на Монпелие (Франция) - 1220

Този университет проследява корените си до 1220 г., когато кардинал Конрад го създава, въпреки че не е потвърден от папа Николай IV до 1289 г. Френската революция предизвиква кратка пауза в академичните среди, но през 1896 г. отново работи.

Университетът в Падуа възниква през 1222 г., когато епископ Джордано и магистратът Джовани Руска приютяват преподаватели и студенти, търсещи академична свобода, които са напуснали университета в Болоня. Първоначално е имало само юридическо училище, но по-късно, през 1399 г., са добавени училища за изкуства и науки.

Университет на Сиена (Италия) - 1240

В сърцето на Тоскана, Университетът на Сиена е създадена през 1240. Тя започва с програми по право, граматика и медицина и през 1252 г., в опит да насърчи дейността си, папа Инокентий IV предоставя данъчен имунитет на своите преподаватели и студенти.

Основно съсредоточена върху хуманитарните и социалните науки, Университетът в Мачерата се появява през 1290 година. Операциите му са спрени с раждането на Кралство Италия, но по-късно са възобновени, като продължават и до днес.

Университет на Коимбра (Португалия) - 1290

Като най-старият университет в Португалия, неговият предшественик, Estudo Geral, е създаден през 1290 г. в Лисабон и е преместен в Коимбра през 1308 г. от крал Дионисио I.

Забавен факт: През 2013 г. ЮНЕСКО обяви историческия кампус на Университета в Коимбра за обект на световното наследство.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин