Най-уютните малки градчета и села в Европа - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-уютните малки градчета и села в Европа
Автор: Peika.bg
Най-уютните малки градчета и села в Европа

Какво ще кажете за разходка из тесни, криволичещи улички, заобиколени от омайна природа и стари къщи, сякаш излезли от приказките? Май звучи добре?

Заедно с Банка ДСК и иновативната кредитна карта DSK-Wizz Air ще ви разходим из някои от най-уютните малки градчета и села в Европа. Там ще се потопите в свят, изпълнен с цветове, спокойствие и вълшебни аромати! Хайде, потегляме!

Халщат, Австрия

Градчето Халщат се намира в централната част на Австрия. То е обгърнато от буйна гора и планина, която рязко се издига от ръба на девствено езеро. Разходете се до красивия централен площад. Там ви очакват старовремски сгради, покрити с бръшлян, които приличат на декор от някоя приказка. В самия център на града се издига църквата Възнесение Богородично, която е и символ на Халщат. Само на час път е най-високият връх на Залцберг (няма нищо общо със Залцбург). Можете да вземете и асансьор от центъра на града, който ви отвежда директно до върха. Там ще видите Халщат отвисоко, както и част от прелестните Алпи.

Най-уютните малки градчета и села в Европа

*

Байбъри, Англия

Сред хълмистия регион Котсуолд, в югозападната част на Англия, се намира чудно хубавото селище Байбъри. В него зелените ливади се допират до древни каменни вили със стръмни покриви. По-голямата част от Байбъри все още стои непокътната, както и преди стотици години. Река Колн минава през главната улица, а покрай нея се редят къщички, изградени през XVII век. В реката можете да видите пъстърва, а около водата се разхождат възрастни двойки, хванати под ръка. Сякаш всичко тук ви приветства в една отдавна отминала, но красива епоха.

Най-уютните малки градчета и села в Европа

*

Албарасин, Испания

Мъничкото селце на име Албарасин е разположено на завоя на река Гуадалавиар в автономна област Арагон, Северна Испания. То е скътано между скалистите склонове на планината Сиера де Албарасин. Тук времето е спряло някъде през Средновековието. По тесните улички на Албарасин и криволичещите алеи ви очакват древни каменни кули, замъци и параклиси, покрити с охра. Посетете сградата на кметството на площад Пласа Майор, откъдето се разкрива красива гледка към река Гуадалавиар и катедралата Ел Салвадор. Друга известна „забележителност" на селото са хлопките на портите, които тук са изработени от ковано желязо в най-различни форми.

Най-уютните малки градчета и села в Европа

*

Рейн, Норвегия

На север от Полярния кръг се намира красивото рибарско селище Рейн. То е част от Лофотенските острови – район, в който можете да видите едни от най-красивите скандинавски фиорди. Тук можете да наблюдавате и Северното сияние от началото на февруари до края на март. Веднага ще познаете Рейн по яркочервените рибарски кабини. Част от тях са превърнати в удобни вили за посетители и предлагат директен достъп до Норвежко море. Една от най-впечатляващите гледки е на нощното небе – насладете ѝ се!

Най-уютните малки градчета и села в Европа

Ако и вие искате да посетите някое от тези прекрасни местенца, използвайте кредитната карта DSK-Wizz Air. С всяко плащане с нея трупате точки, които да използвате за отстъпки при резервации на самолетни билети и при покупки на услуги от сайта на Wizz Air.

*

Телч, Чехия

Жителите на Телч, малък град в Южна Моравия, някога доста са се съревновавали за красотата на своите домове. Това ще си помислите, ако посетите издължения главен площад, където всяка една сграда е по-красива от предишната. Фасадите са съчетание от бароков и ренесансов стил. Характеризират се с високи фронтони, боядисани в бледи пастелни цветове, а в приземните им етажи са настанени уютни магазини и кафенета. До площада се издига величествен замък от епохата на Ренесанса. В него има и богато украсен параклис от 1580 г. От Средновековието в Телч е запазена църквата „Св.Яков”, а в другия край на площада се намира църквата „Св.Дух” от XIV век, която е най-старата в града.

Най-уютните малки градчета и села в Европа

*

Фолегандрос, Гърция

Остров Фолегандрос може би ще ви напомни на Санторини, но бъдете сигурни, че тук няма да откриете тълпи от туристи. В това гръцко градче ви очаква традиционната архитектура от белосани сгради, криволичещи улици, покрити с плочи и много цветя по прозорците. От време на време се подава и по някоя друга гръцка православна църква, чийто яркосин купол контрастира на пейзажа. Перлата на Фолегандрос е плажната ивица, където нежните, изумрудено сини вълни се притискат в каменистия бряг. Тук ще усетите какво е истинско спокойствие и безметежност.

Най-уютните малки градчета и села в Европа

*

Динан, Белгия

Динан е исторически град в белгийския френско-говорящ регион Валония. Той е разположен на река Маас и съчетава красива природа и средновековна архитектура. Името му се свързва най-вече с това, че именно там Адолф Сакс изобретява саксофона. Местните жители очевидно са изключително горди от този факт, тъй като музикалният инструмент може да бъде забелязан навсякъде - като орнамент на статуи, фасади и дори върху бисквити.

Най-уютните малки градчета и села в Европа

Една от забележителностите, които не бива да пропускате е цитаделата, която е построена на ръба на скала, извисяваща се над града. Сега в нея се помещава военен музей с богата експозиция. Посетете и великолепната катедрала Нотр Дам дьо Динан – няма да съжалявате!

Най-уютните малки градчета и села в Европа

Уютните дестинации ще бъдат много по-достъпни за вас с безконтактната кредитна карта DSK-Wizz Air. Заповядайте в клоновете на Банка ДСК или на промо-щандовете на картата на партерния етаж в търговски център The Mall на бул. „Цариградско шосе“ в София, както и на двата терминала на летище София. Там можете да получите информация за предимствата ѝ и да подадете заявление за издаване на удобната карта. Пазарувайте и пътувайте изгодно – възможно е!

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин