Най-великите художници в света - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-великите художници в света
Автор: Елена Исаева

Изкуството съществува още от появата на първия човек, когато е имало религиозна функция. С развитието на човечеството, то придобива социална, образователна и естетическа функция. Най-старата форма на изкуството е изобразителното изкуство, което включва живопис, скулптура, графика, фотография. Най-старите предмети на изкуството са серия малки пробити черупки от охлюви, датиращи от преди около 75 000 години, открити в пещера в Южна Африка.

 

С годините изкуството се е развивало, преминавайки от праисторията през античността, в по-късните години разделяйки се на западно изкуство, повлияно от италианския ренесанс, барок и други стилове, източно изкуство, повлияно от богатото разнообрзие на религии и култури и съвременното изкуство.В годините на развитие и промяна в изобразителното изкуството са оставали много произведения на известни и не толкова удожници и скулптори, но има имена в световен мащаб, които се считат за най-значими в целия свят.

Най-великите художници в света
Снимка: pixabay.com

1. Леонардо да Винчи (1452-1519) – велик изобретател, художник, архитект, скулптор и инженер от епохата на Ренесанса. Сред всичките му прекрасни произведения може би най-известни са „Тайната вечеря“ ( намира се в манастира Санта Мария деле Грацие в Милано) и „Мона Лиза“ или наречена още „Джокондата“, която се намира в световноизвестния парижки Лувър и е собственост на френското правителство.

2. Микеланджело Буонароти (1475-1564) е считан за най-великият художник и скулптор на всички времена. Едни от най-известните му произведения са ‚“Мадоната на стълбите“, създадена през 1490 – 1492 г., намираща се в музей „Каза Буонароти“, Флоренция; „Пиета“ (1498 – 1499 г.) в „Свети Петър“, Рим; „Давид“ (1501 – 1504 г.), Академия за изящни изкуства, Флоренция; изображението на тавана на Сикстинската капела – Сътворението на Адам и още много други.

3. Пабло Пикасо (1881-1973) – основател на кубизма, създател на някои от най-известните картини на XX век. „Герника“ е едно от най-популярните му произведения.

4. Сандро Ботичели (1445-1510). Едни от най-известните му творби са „Поклонението на влъхвите“ и „Раждането на Венера“ в галерия Уфици, Флоренция.

5. Клод Моне (1840-1926) – сред най-известните му картини са „Водни лилии“, „Жената със зелената рокля“ и други. Имал е навика да седи до отворен прозорец и да рисува всичко, което вижда.

6. Огюст Роден (1840-1917) – един от основоположниците на импресионизма в пластичното изкуство. Най-известните му скулптури са „Мислителят“, „Целувката“, „Мимолетна любов“ и други, намиращи се в музея „Роден“ в Париж.

7. Донатело (1386-1466) – той е сред най-прочутите ренесансови скулпттори и основоположник на индивидуалното скулптурно изображение. Една от първите му творби (Благовещение) може да се види в църквата „Санта Кроче“, Флоренция.

8. Петер Паул Рубенс (1571-1640) – известен с екстравагантния си стил, който въплъщава чувстеността и жизнеността в творбите си.

9. Рембранд (1606-1669) – твори в епохата на Нидерландския златен век. Някои от най-ивестните му творби са: „Нощна стража“, „Пирът на балтазар“ и други.

10. Йоханес Вермеер (1632-1675). Най-известната му картина е „Момичето с перлената обица“ или позната още като „Мона Лиза от Севера“, която може да се види в музей Маурицхойс, Хага.

Творби на още много други известни имена могат да се видят в голяма част от европейските музеи. Хубаво е подобни музеи да се разглеждат с ексурзовод, който ще ви съобщи интересни неща, свърани с всяко произведение.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин