Нещата, които трябва да знаете за Лисабон - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нещата, които трябва да знаете за Лисабон
Автор: Peika.bg
Нещата, които трябва да знаете за Лисабон
Снимка: pixabay

Лисабон е най-големият град в Португалия, а също и нейна столица. Това е единствената столица на атлантическото крайбрежие в континентална Европа. Дом на някои впечатляващи параклиси и мостове, градът е и едно от най-добрите места за посещение.

Изпълнена с места за разглеждане и исторически забележителности и изключителни примери за изкуство, столицата на Португалия е културна гореща точка. Готови ли сте да научите повече? Ето някои от най-интересните факти за Лисабон.

Ако планирате пътуване до Лисабон, Ето 7 интересни факта:

1. Лисабон е столицата на Португалия

Лисабон е столицата и най-големият град на Португалия. Приблизителното му население е 544851 (към 2022 г.). Това е най-големият западен град, разположен в континентална Европа. Това е и най-западната столица в континентална Европа и единствената, разположена по крайбрежието на Атлантическия океан.

2. Лисабон е дом на един от най-скъпите параклиси в света

Нещата, които трябва да знаете за Лисабон
Снимка: wikimedia

Експерти смятат Igreja de São Roque от 16-ти век в Лисабон за един от най-забележителните примери за европейско изкуство, както и за един от най-скъпите параклиси в света. Църквата е една от първите йезуитски църкви в света. Зад обикновената му фасада се крие силно позлатен интериор. Църквата Sao Roque разполага със сложни параклиси с изящна златна барокова архитектура, картини и декорирани тавани. Вътре в църквата ще намерите параклиса от 18-ти век на Св. Йоан Кръстител (Capela de São João Baptista), който е построен в Рим от скъпоценни камъни. След това параклисът е разглобен и изпратен в Лисабон и реконструиран в църквата São Roque. По това време се твърди, че това е най-скъпият параклис в Европа.

3. Лисабон е домът на най-дългия мост в Европейския съюз

Открит през 1998 г., мостът Васко да Гама е най-дългият мост в Европейския съюз и вторият по дължина в Европа. Дължината му е 12 км. Друг дълъг мост в Лисабон е мостът на 25 април. Това е най-дългият висящ мост в Европа. American Bridge Company проектира този висящ мост. Тази компания проектира и моста Golden Gate в Сан Франциско и двата моста си приличат.

4. Улиците в Лисабон са павирани

Португалската настилка, известна на португалски като calçada Portuguesa или просто calçada, е настилка в традиционен стил, която ще намерите в Лисабон. Погледнете надолу и ще видите черно-бели шарени камъни навсякъде по тротоарите и обществените площади. Тези красиви настилки съществуват от 15 век и в Лисабон има специално училище, посветено на поддържането на това изкуство живо.

5. Едно от най-смъртоносните земетресения в историята удря Лисабон

На 1 ноември 1755 г., едно от най-смъртоносните земетресения в историята удря Лисабон. То почти напълно разрушава града. Това природно бедствие след предизвика серия от смъртоносни пожари и цунами. Експерти изчисляват броя на жертвите между 12 000 и 50 000 души, което го прави едно от най-смъртоносните земетресения в историята. Все още можете да видите доказателства за опустошителните последици в целия град, например в манастира Кармо. 

6. Лисабон има един обект на ЮНЕСКО

През 1983 г. ЮНЕСКО вписа манастира на йеронимите и кулата Белен в Лисабон в списъка на обектите на световното наследство. Изграждането на манастира, който стои на входа на лисабонското пристанище, започва през 1502 г. ЮНЕСКО го описва като пример за португалското изкуство в най-добрия му вид. Близката кула Белен е построена в чест на експедицията на Васко да Гама. Той служи като напомняне за великите морски открития, които поставят основите на съвременния свят.

7. Лисабон има най-много и най-старата книжарница в света

Лисабонската Livraria Bertrand в квартал Chiado е в Книгата на рекордите на Гинес като най-старата работеща книжарница в света. Работи от 1732 г. Но чакайте, има още за любителите на книгите в този град. С 41,9 книжарници на 100 000 души, Лисабон държи титлата на града с най-много книжарници на глава от населението, според World Cities Culture Forum.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин