Нещата, които трябва да знаете за Токио - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нещата, които трябва да знаете за Токио
Автор: Peika.bg
Нещата, които трябва да знаете за Токио
Снимка: pixabay

Мислите, че сте чули всичко, което трябва да знаете за колоритната столица на Япония? От хотелите-роботи до най-оживеното кръстовище в света, обзалагаме се, че не сте чували някои от тези интересни факти за Токио преди.

Ако планирате пътуване до Токио или просто сте заинтригувани за страната, ето 7 интересни факта:

1. Токио се е наричал Едо много дълго време

Някога Токио е бил малко рибарско селище, наречено Едо. Основан през 1603 г., той в крайна сметка става седалище на шогуната Токугава, но до 19 век е известен като Едо. През 1890 г. по той се превръща в Тойо, което означава „източна столица“. Никакви официални правила всъщност не са превърнали Токио в столица на Япония. Всъщност някои местни жители на Киото настояват, че бившият имперски град е законната столица.

2. Тук се намира най-натовареното кръстовище в света

Прелезът Шибуя е най-натовареното кръстовище в Токио – и в света. Има 7 пресичания от двете страни на улиците и около 2500 души пресичат кръстовището всеки път, когато светлините светнат зелено. Местните наричат ​​този момент „невероятната битка“. Гледката на автомобили, спиращи във всички посоки, за да направят път на огромната вълна от пешеходци, е хипнотизираща.

3. Токио е дом на хотел-робот

Хотел Hen na в Токио Гинза е първият и единствен хотел в света, управляван от робот. Идеален за асоциални пътешественици, които предпочитат да избягват човешки контакт в края на дългия ден на разглеждане на забележителности, многоезични роботи работят в хотела. Могат да въртят глави, да мигат и да носят багаж. „Henn“ означава „да промениш“, което представлява ангажимента на хотела „за еволюция в стремежа към необикновеното усещане и комфорт, които са отвъд обикновеното“. Има и безключово заключване и влизане чрез лицево разпознаване и безплатен Wi-Fi. Токио също е дом на ресторант-робот. В Шинджуку можете да посетите Robot Restaurant, за да видите как роботи, танцьори и лазери се представят, докато похапвате кутии от бенто.

4. В метростанциите на Токио има светлини против самоубийства

През 2009 г. властите инсталират сини светлини на гарите в опит да предотвратят самоубийства. През 2013 г. научна статия разкри, че те работят, като самоубийствата са намалели с цели 84%. Смята се, че синята светлина довежда по-бързо хората, изпитващи психологически стрес, до състояние на релаксация.

5. Можете да закупите почти всичко от автомат в Токио

Хамбургери? Лесно. Чадъри? Няма проблем. Рибен бульон? Проверете автомата. Токио е столицата на автоматите в света. Има поне един на всеки 12 метра в Токио, със средно един автомат на 23 души. Някои от най-очарователните вендинг машини включват Natto Kobo Sendaiya, която разпределя натто (ферментирали соеви зърна), машина за продажба на банани и „мистериозна вендинг машина“, която, както подсказва името, разпространява „мистериозен“ обект, опакован в бяла хартия.

6. Може да се похвали с най-много звезди Мишлен в света

Токио държи титлата си повече от десетилетие. Градът може да се похвали с най-много звезди Мишел в света, с общо 212 ресторанта със звезда Мишлен. Има 14 ресторанта с три звезди, 42 с две и 158 с една звезда. Kanda, Quintessence и Joël Robuchon са три от най-известните тризвездни ресторанти в света.

7. Токио има своя собствена Айфелова кула

Една от най-високите свободностоящи кули в Токио, Токийската кула, е вдъхновена от Айфеловата кула. Построена през 1958 г., тя се извисява на 90 м височина, което я прави по-висока от самата Айфелова кула. Властите пребоядисват структурата в оранжево и бяло, за да се придържат към разпоредбите за въздуха. Кулата държи главния контрол над столичния район на Токио, излъчвайки телевизионни сигнали, приемане и предаване на FM радио, предаване на информация за трафика, както и събиране на данни за времето и замърсяването на въздуха. Tokyo Sky Tree вече е най-високата кула в света. С височина 634 метра това е и втората най-висока структура в света след Бурж Халифа, която е висока 829,8 метра. Японската архитектурна фирма Nikken Sekkei проектира извисяващата се конструкция.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин