Нигерия в 25 факта - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нигерия в 25 факта
Автор: Елена Исаева

Най-голямото африканско население: Нигерия е най-населената държава в Африка с над 200 милиона души.

Разнообразни етнически групи: Нигерия е дом на повече от 250 етнически групи, всяка със собствени езици, култури и традиции.

Нигерия в 25 факта
Снимка: pixabay.com

Английски език: Английският е официалният език на Нигерия, отразяващ нейната колониална история под британско управление.

Nollywood: Нигерия има една от най-големите филмови индустрии в света, обикновено наричана "Nollywood", произвеждаща голям брой филми всяка година.

Лагос: Лагос е най-големият град и търговска столица на Нигерия, известен със своята жизнена енергия и разнообразна култура.

Абуджа: Столицата на Нигерия, Абуджа, е специално построена и официално става столица през 1991 г., заменяйки Лагос.

Производство на петрол: Нигерия е основен производител на петрол в Африка и един от най-големите износители на петрол в света.

Река Нигер: Река Нигер, на която е кръстена Нигерия, тече през страната и е важен воден път.

Пустинята Сахара: Северна Нигерия граничи с пустинята Сахара, докато южният регион е по-тропичен и залесен.

Йоруба, игбо и хауса: Това са три от най-големите етнически групи в Нигерия, всяка със своя собствена културна идентичност.

Африканско изкуство: Нигерийското изкуство е разнообразно и включва традиционни скулптури, текстил, керамика и съвременни произведения.

Нигерия-Градска стена на Бенин: Градската стена на Бенин в Нигерия е една от най-големите древни земни насипи и е призната за обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Чинуа Ачебе: Нигерийският автор Чинуа Ачебе е известен със своя всепризнат роман „Нещата се разпадат“, който е широко смятан за шедьовър на африканската литература.

Традиционни религии: Традиционните религии като йоруба и игбо системите от вярвания продължават да се практикуват заедно с исляма и християнството.

Зелено и бяло: Знамето на Нигерия се състои от вертикални зелени и бели ивици, символизиращи съответно селското стопанство и мира.

Дива природа: Нигерия е дом на разнообразна дива природа, включително слонове, лъвове, леопарди и различни видове птици.

Независимост на Нигерия: Нигерия получава независимост от британското колониално управление на 1 октомври 1960 г.

Първи пътувания: Нигерийската агенция за управление на въздушното пространство контролира най-натовареното пространство за въздушен трафик в Африка, с множество полети всеки ден.

Селско стопанство: Селското стопанство е значителна част от икономиката на Нигерия, като култури като какао, маниока и маслена палма са основен износ.

Ориз Jollof: Оризът Jollof е популярно нигерийско ястие, приготвено с ориз, домати и различни подправки, често сервирано на тържества.

Афробийт: Нигерийският музикант Фела Кути е признат за пионер в жанра афробийт, съчетаващ джаз, фънк и традиционни африкански ритми.

Разнообразие в музиката: Музикалната сцена на Нигерия е жизнена, обхващаща жанрове като афробийт, хайлайф, хип-хоп и госпъл.

Най-голямата джамия: Националната джамия в Абуджа е една от най-големите джамии в Африка и може да побере хиляди богомолци.

Космическа програма на Нигерия: Нигерия има своя собствена космическа агенция, Националната агенция за космически изследвания и развитие (NASRDA).

Зелена революция: Нигерия се съсредоточава върху селскостопанската реформа с инициативи като Зелената революция, целящи подобряване на продоволствената сигурност и насърчаване на устойчиви земеделски практики.

 

Богатото културно наследство, икономическото значение и артистичният принос на Нигерия я правят динамична и разнообразна страна с много какво да предложи както на жителите, така и на посетителите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин