Нощ на театрите ще има в 14 български града, започва на 18 ноември - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нощ на театрите ще има в 14 български града, започва на 18 ноември
Автор: Peika.bg

Програмата включва близо 100 събития - спектакли за деца и възрастни, разходки зад кулисите, творчески срещи и уъркшопи, импро театър, танцови пърформънси, презентации, концерти.

"Под властта на театъра всяка роля е различни царство" – под това мото ще премине единадесетата Нощ на театрите, която идва на 18 ноември.

Нашата страна се присъедини към европейската инициатива през 2013 година с идеята да стане част от общия празник на всички, които обичат театралното изкуство – независимо от коя страна на сцената са. 

Тази година Нощ на театрите ще има в 14 български града – София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Симитли, Кърджали, Търговище, Пазарджик, Ловеч, Сливен.

Програмата включва близо 100 събития - спектакли за деца и възрастни, разходки зад кулисите, творчески срещи и уъркшопи, импро театър, танцови пърформънси, презентации, концерти.

Според идеята на Нощта те ще се състоят не само на обичайното място - в театрите, а ще изненадат зрителите и на нетрадиционни за театъра места.

Символичното начало на Нощта ще бъде поставено в 19 часа в петък (17 ноември) в Плевен, където актьорите от Драматичния театър "Иван Радоев" ще представят спектакъла "Хамлет" от Уилям Шекспир. Постановката е на режисьора Ованес Торосян, който е и един от посланиците на Нощта на театрите.

Нощта на 18 ноември ще започне от сутринта с детски представления в повечето от градовете, които се включват в инициативата, и ще продължи през целия ден и до късно вечерта с програма за по-възрастните зрители.

Точно в 12 часа на 18 ноември ще започне и откритото студио LIVE CAM "Под властта на театъра всяка роля е различно царство", което ще се излъчва на живо във фейсбук страницата на Нощта, за да е достъпно за почитатели на театралното изкуство в България и по света. Тази година 4-часовото talk show ще предложи интересни разговори в няколко тематични панела:

• за "Хага" и Театъра, който "говори" за актуални събития (с участието на Галин Стоев, Юлиан Вергов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Радина Кърджилова);

• за Думите в театъра (с Явор Гърдев, Теодора Духовникова и Захари Бахаров);

• за Въображението, което трансформира света (с Владимир Карамазов и включване от Маргейт, Великобритания, на Chef Aлександър Таралежков, както и от Пловдив – на Александър Секулов);

• за Любовта (с участието на Яна Борисова, Владимир Михайлов, Мартин Димитров, Боряна Братоева);

• за Младите в театъра (с Деян Донков, Антон Угринов, Ованес Торосян и Константин Еленков) и други.

Традиционната фотосесия на Нощта на театрите – "Нощни персонажи", тази година претърпява трансформация с грижа за природата. Така фотографиите на популярни лица на театралното и балетното изкуство за първи път ще бъдат представени само в дигитален формат – на мониторите на метростанциите в София и в онлайн пространството.

Решението фотосите да не бъдат отпечатвани на хартиен носител, е само първа стъпка от "Зелената програма" на Нощта за намаляване на въглеродния отпечатък, обещават организаторите.

Какво още предлага тазгодишното единадесето издание на Нощта на театрите, разказа в "Артефир" Мария Панайотова от фондация "Арт Проджектс", организатор на театралния празник.

Нощ на театрите в България е част от Календара на културните събития за 2023 година на Столичната община и се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и Националния фонд "Култура” по "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации '22".

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин