Ноуруз или посрещане на новия ден в Киргизстан - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ноуруз или посрещане на новия ден в Киргизстан
Автор: Елена Исаева
Ноуруз или посрещане на новия ден в Киргизстан
Снимка: pixabay.com

Казват, че Киргизстан е най – красивата страна в Азия. Това е най – малката по територия централноазиатска страна, заемаща западния и централен масив на планината Тяншан, но пък за това е и най – високопланинската в света, а името и означава Земя на четиридесет племена. Средната надморска височина е 2 750 м., като най – виокият връх е Дженгиш Чокусу (Победа), издигащ се като исполин със своите 7 439 м. надморска височина. Някога по тези земи е преминавал известният в цял свят Път на коприната.

Тук има около 6 500 ледника, в които се съдържат около 650 милиарда кубически метра вода и около 2 000 езера, някои от които се намират между 3 000 и 4 000 м. надморска височина. Площта на страната е предимно планинска, само около 7% от територията е годна за селскостопанска обработка.

Ноуруз или посрещане на новия ден в Киргизстан
Снимка: pixabay.com

 

Високата надморска височина е изключителна предпоставка за богатата и интересна флора в Киргизстан, където се срещат над 4 000 вида растения, някои от които са ендемични видове, също и около 500 животински видове, както и над 3 000 вида насекоми. Тук се срещат видове, които са почти на изчезване - Снежен барс, представител на животинския свят и рядкото цвете Ведрица на Едуард.

На територията на страната има около 83 защитени зони, като два от биосферните резервати са под закрилата на ЮНЕСКО.

Ноуруз или посрещане на новия ден в Киргизстан
Снимка: pixabay.com

 

Страната е древна, най – ранното споменаване в китайските хроники на киргизите е около 2 000 г. пр. н. е. В следсвие на нападенията над северен Китай на военни кигризки отряди през 3 век пр. н. е. е построена Великата китайската стена.

Киргизите имат разнородни традиции, към които се отнасят с голям респект и които ценят и до днес. Интересно е това, че те се стремят да помнят и назвовават имената на всички фамилни членове до седем поколения назад.

Един от най – старите празници в света, празнуван в Киргизстан и до днес е празникът Ноуруз, което означава нов ден, свързан е с култа към Слънцето.  Провежда се в столицата, Бишкек и се празнува на 21 март, когато е пролетното равноденствие и когато започва новият сезон на сеитбата.

Ноуруз или посрещане на новия ден в Киргизстан
Снимка: pixabay.com

Това е време, когато всички са оптимистично настроени за бъдещето, обличат най – новите си красиви и пъстри дрехи и споделят храната си със своите съседи.

На този празник хората не работят, това е време, когато могат да помечтаят и да поразмишляват над желанията си за по – добър живот и за по – голям просперитет.

В деня на празника, местните излизат по улиците, събират се на площада, където се провежда специално подготвена празнична програма, а талантливи музиканти и танцьори показват уменията си и забавляват зрителите с традиционна музика, изпълнена на комуз (лира).

Пече се на открито месо, отвсякде мирише вкусно, приготвят се ароматни лакомства, всички се веселят, пият и хапват, а някои дори танцуват, заедно с артистите.

Пролетното равноденствие е важен празник в Централна Азия. Ако ви е любопитно и проявявате интерес да наблюдавате този местен обичай, хуквайте към Киргизстан, където местните ще ви посрещнат топло и сърдечно, ще ви нагостят, ще ви разкажат някоя древна история и сигурна съм ще останете доволни и щастливи от срещата ви с културата и историята на тази малка, но древна и голяма по душа страна.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин