Обезлесяването в бразилската Амазонка е спаднало с над 60% през юли - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Обезлесяването в бразилската Амазонка е спаднало с над 60% през юли
Автор: Peika.bg
Обезлесяването в бразилската Амазонка е спаднало с над 60% през юли
Снимка: pexels

Околната среда отбелязва още една победа, като данните показват, че обезлесяването в бразилската Амазонка е намаляло с поне 60% през юли в сравнение с миналата година.

 

Министърът на околната среда Марина Силва сподели новината с Guardian преди регионалната среща на върха на Amazon, предназначена да засили защитата на този ценен ресурс.

Твърдението на Силва се основава на данни от системата за откриване на обезлесяването на страната и докато точните числа ще бъдат публикувани скоро, независими анализатори казват, че промяната е невероятна. Импулсът се натрупва през цялата година, като правителствените данни показват в началото на юли, че обезлесяването вече е намаляло с 34% през първата половина на 2023 г.

Промените идват, когато президентът Луис Инасио Лула да Силва навлиза в първата си година на поста. Новият президент си постави за цел да се справи с грабителите на земя и незаконните миньори в опит да ограничи обезлесяването. Той също така е предоставил повече земя на коренното население и е създал големи защитени зони. Лула проведе кампанията си с обещанието, че ще премахне обезлесяването до 2030 г., а напредъкът, който администрацията му постигна през тази година, е доказателство, че той е сериозен в прилагането на промяната.

Но има още много работа за вършене и промяната не може да дойде достатъчно бърза, особено поради опустошението, с което се сблъска Амазонка при управлението на бившия президент Жаир Болсонаро. По време на управлението си Болсонаро отслаби мерките, отслаби правата на коренното население върху земята, намали бюджета на научните и екологични агенции и уволни топ експерти. Това доведе до рязко обезлесяване и до едни от най-лошите горски пожари в Амазонка.

Сега Лула работи, за да върне здравето на околната среда на преден план. За щастие, тъй като за втори път го избират за президент, има опит. По време на първия му мандат като президент, от 2003 до 2010 г., обезлесяването намаля драстично. Сега Бразилия се среща със седем други страни от Южна Америка, за да види как могат да работят заедно, за да направят промяна към по-добро.

На 8 и 9 август Бразилия, Колумбия, Боливия, Перу, Еквадор, Венецуела, Гвиана и Суринам се срещнаха, за да укрепят решимостта си да работят заедно в борбата срещу изменението на климата. Силва се надява, че всяка страна може да излезе с план за действие, който ще доведе до конкретни резултати и е наясно, че Бразилия ще бъде лидер в тази област. 

Тъй като Колумбия също показва рекордни резултати в борбата срещу обезлесяването, нещата в целия континент се подобряват. И Силва, който беше министър на околната среда по време на предишния мандат на Лула, е уверен, че Бразилия ще успее да се справи, дори ако ситуацията, която са наследили, е по-сложна. Тя обещава: „Имаме повече опит и знаем как да го направим.“

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин