Орфей и Евридика – най-известната легенда за Дяволското гърло - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Орфей и Евридика – най-известната легенда за Дяволското гърло
Автор: Елена Исаева

Природните богатства на България са наистина много и всяко едно от тях има собствен чар, атмосфера, история и начин на образуване. Всяка природна забележителност, която имаме е несравнима по красота с никоя друга.ю

Едни от най-интересните и странни природни образувания определено са пещерите. Те вълнуват спелеолози и други учени от край време и макар да се знае много за начина им на образуване, за функцията и историята им, те все още крият своите тайни или поне част от тях и може би за това са толкова интересни, освен разбира се с красивите си пещерни форми и рисунки.

Орфей и Евридика – най-известната легенда за Дяволското гърло
Снимка: Елена Исаева

А най-интересната част от разказите за всяка пещера са техните легенди и притчи. Една от най-интересните легенди е свързана с пещерата Дявослкото гърло, която се намира в Родопите.

Легендата за Дяволското гърло разказва, че това е входът към подземното царство на Хадес. Именно в него Орфей слиза за да върне от мъртвите своята любима Евридика. Хадес му казва, че може да я изведе, но не бива да поглежда назад към нея, защото тогава тя ще остане завинаги в царството на мъртвите. Орфей се съгласява, като мисли, че това е лесно условие за спазване. Оказва се, че това не е така. Когато двамата влюбени стигат до залата с водопада той има толкова оглушителен тътен, че Орфей не чува стъпките на Евридика и се обръща да види дали върви след него. Тогава той нарушава условието на Хадес и Евридика завинаги остава в подземното му царство.

Дали това е истина или просто е поредната легенда, която привлича туристите, не знаем. Колкото и мистично да звучи, нека не забравяме, че всичко е възможно на този свят, а на невъзможното просто му трябва малко повече време.

Дяволското гърло определено е една от най – мистичните пещери у нас. Дължината на пещерата е около километър, като за туристи са позволени само около 350 метра. В пещерата температурата е почти постоянна и е около 7-8 градуса. Входът на пещерата е прокопан изкуствено на ръка – тунел около 150 метра, защото естественият вход на пещерата е много опасен.

В пещерата се намира най-високият подводен водопад у нас, който е цели 42 метра и има толкова оглушителен рев, че нищо чудно, че Орфей не е чувал стъпките на Евридика.

Голямата зала с водопада е толкова висока, че казват, че в нея може да се побере дори храм-паметникът Александър Невски.

Орфей и Евридика – най-известната легенда за Дяволското гърло
Снимка: Елена Исаева

Друга легенда, която не е толкова известна като тази за Евридика и Орфей, разказва, че от тук душите от подземното царство излизали през нощта и обикаляли земния свят с надеждата да зърнат дори за миг, някой свой приятел или роднина. Други местни твърдят, че пещерата е самият „дом на Дявола“, а някои казват даже, че пещерата е прокълната, според други пък носи късмет. Както винаги има доста варианти, легенди и митове, които местните разказват, като по този начин правят мястото още по-интересно, мистично и разбира се – посещавано.

Това определено е една от най-посещаваните пещери в България и това е така не само заради нея самата, но и заради района, в който се намира – живописното Триградско ждрело.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин