Още 10 горещи извора в Европа, които да посетите през 2023г. - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Още 10 горещи извора в Европа, които да посетите през 2023г.
Автор: Peika.bg
Още 10 горещи извора в Европа, които да посетите през 2023г.
Снимка: pixabay

Вече ви дадохме идея за 10 горещи извора в Европа, които можете да посетите, за да се насладите на топлата вода и лечебните ѝ свойства. 

Природните богатства на нашия континент обаче не спират дотук. Има още места, които са страхотен вариант за следващата ви почивка.

1. Laugarvatn Fontana, Исландия

Разположен на 77 км от Рейкявик, басейните за къпане в Laugarvatn Fontana се отварят към живописното геотермално езеро Laugarvatn, чийто пясък се смята, че помага при артрит. Построени директно над бълбукащ извор, откритите минерални басейни на комплекса са особено привлекателни, особено когато полярното сияние се разпръсква по нощното небе над тях.

2. Пантелерия, Италия

Този малък вулканичен остров в Сицилийския пролив (и недалеч от Тунис) разполага с редица естествени, некомерсиални басейни. Сред най-популярните е пристанището в Гадир, където местните жители се къпят във възстановяващите води, за които се твърди, че успокояват ревматизъм и артрит.

3. Памуккале, Турция

Памуккале е зашеметяващ комплекс от естествени басейни, който е бил използван от векове за облекчаване на редица физически заболявания. Създадени от натрупването на карбонатни минерали, терасираните горещи извори ограждат руините на древния гръко-римски и византийски град Хиераполис. 

4. Terme di Saturnia, Тоскана, Италия

Terme di Saturnia е един от най-добрите термални спа курорти в Италия. Попълван на всеки четири часа от вулканичен извор, основният басейн на Терме се движи около приятните 37,5°C. Курортът предлага също специални процедури с термална кал. 

5. Caldea, Андора

С над 6000 кв. м басейни, СПА център Caldea в столицата на Андора, захранван от богат на сяра извор, е най-големият термален спа комплекс в Южна Европа. Това е добър избор за тези, които обичат да общуват, тъй като СПА центърът е домакин на популярни коктейлни вечери. Тези, които търсят по-интимно изживяване, трябва да опитат някой от бутиковите термални СПА хотели в града, като Roc Blanc - идеален за облекчаване на болките след ски. 

6. Château des Thermes, Белгия

Използвайки най-горещия термален извор в Белгия, Château des Thermes близо до Лиеж в долината Vesdre разполага с открит термален басейн, две турски бани, калдариум и солна стая, последната използвана за успокояване на редица кожни заболявания. Част от хотел, този СПА център може да се похвали и с отличен френски ресторант.

7. Rogner Bad Blumau, Австрия

Този изключително странен австрийски СПА център носи белега на ексцентричния австрийски архитект Фриденсрайх Хундертвасер. Подхранван от два лечебни извора, Rogner Bad Blumau може да се похвали със солна пещера от Мъртво море, заедно със своите басейни, сауни и стаи за процедури. Прилежащият хотел прилича на футуристичен Хобитон.

8. Klevevška Toplica, Словения

С температурата на водата малко под 20°C, този малък извор в словенското село Klevevž е за по-издръжливите. Но ако се престрашите да се потопите в нетолкова топлата вода, ще бъдете възнаградени със спокойна горска обстановка и гледка към средновековния замък Клевевж, който се вижда в далечината. За нещо малко по-изискано, Dolenjske Toplice, един от най-старите и красиви СПА градове в Словения, е на кратко разстояние с кола.

9. Aqua Dome, Австрия

Открит през 16-ти век, геотермалния извор на Ленгенфелд почти пресъхва през 60-те години на миналия век. Пробит отново през 1997 г., сега той захранва три „левитиращи“ открити басейна. За романтиците има къпане на лунна светлина в Aqua Dome в петък.

10. Пиещани, Словакия

Пиещани най-големият СПА курорт в Словакия. Повечето от термалните басейни в това западно словашко село, на 86 км от Братислава, се намират в тучната среда на горист парк, известен като „СПА остров“. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин