Още топ 5 на красивите стари градове и села във Франция - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Още топ 5 на красивите стари градове и села във Франция
Автор: Peika.bg
Още топ 5 на красивите стари градове и села във Франция
Снимка: pexels

Франция представлява много повече от своите бляскави градове и емблематични забележителности. Отвъд блясъка на Париж и слънчевия блясък на Ривиерата се намират неговите очарователни стари градове и села, където времето сякаш е спряло и историята оживява. 

Независимо дали са сгушени в планините, кацнали на скали или заобиколени от лозя, тези места предлагат поглед към автентичната страна на Франция. В тази статия ще разгледаме най-добрите стари градове и села във Франция въз основа на тяхната красота, наследство и атмосфера.

6. Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil, Нова Аквитания

Още топ 5 на красивите стари градове и села във Франция
Снимка: wikimedia

Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil, или Les Eyzies, е малко селце с по-малко от 1000 жители, разположено в югозападна Франция. Известен е като световната столица на праисторията поради многобройните праисторически обекти, открити там, много от които са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Най-известният от тях вероятно е приютът на кроманьонците (Abri Cro-Magnon). В това място са открити първите ранни модерни хора, датирани от преди около 30 000 години. Откритията, направени в Кроманьон, отбелязаха крайъгълен камък в глобалните изследвания на праисторията и значително допринесоха за репутацията на селото като център на праисторическата култура.

Друго забележително място в околността е пещерата Font-de-Gaume, едно от малкото места във Франция с полихромни пещерни рисунки на животни, датиращи от периода на Магдалена. Наблизо, Les Combarelles е друга пещера с гравюри на животни и човешки фигури от горния палеолит.

Самото село е сгушено сред поразителен пейзаж, със стръмни скали, осигуряващи драматичен фон на очарователната колекция от къщи. Сградите на скалите в Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil са една от най-забележителните характеристики на селото. Те са жилища, издълбани във варовиковите скали по поречието на река Vézère, някои от които са обитаеми и днес. Една от най-впечатляващите скални сгради е Château de Tayac, замък, който е построен през 13-ти век и модифициран през 16-ти и 17-ти век. В него се съхраняват част от колекциите на Националния праисторически музей.

7. Еспелет, Нова Аквитания

Още топ 5 на красивите стари градове и села във Франция
Снимка: pixabay

Всеки регион на Франция има свой собствен уникален архитектурен стил, но никой не е толкова отличителен, колкото този на баския регион. Ако искате да изживеете Страната на баските във Франция, няма по-добро място от Espelette. Селото е смесица от уникални кулинарни традиции, исторически чар и баско културно наследство.

Espelette е най-известен с производството си на червени чушки, известни като Piment d'Espelette. На моменти сякаш цялото село е посветено на тези чушки. От края на лятото хиляди чушки висят да съхнат по фасадите на традиционните дървени къщи. Повечето от къщите в селото са построени в типичен баски стил, с бели конструкции с червени капаци. Ще намерите няколко села в този стил в Страната на баските, но почти нито едно другаде във Франция.

Освен известните чушки, Espelette е домът и на църквата Saint-Étienne. Църквата има традиционен баски интериор с три нива дървени галерии около стените и силно декоративен олтар от 18-ти век. Близкият Chateau des Barons d'Ezpeleta е построен в общината около 1000 г. от господарите на фамилията Ezpeleta. Днес в замъка се помещава кметството, наред с други съоръжения.

8. Eguisheim, Grand Est

Още топ 5 на красивите стари градове и села във Франция
Снимка: pixabay

Разположено в североизточната част на Франция, Egoities е едно от най-живописните села в страната. Намира се на известния път на виното в Елзас, само на 10-15 минути с кола от Колмар. Районът около Eguisheim се гордее с някои от най-старите селища в Елзас, със следи от келтско-римско и неолитно присъствие. Самото село датира от 13 век.

Една от най-отличителните черти на Eguisheim е концентричното му разположение. Улиците са подредени в кръгови модели около центъра на селото, уникална конфигурация, датираща от Средновековието. Наистина е удоволствие да се разхождате по тесните калдъръмени улички, наредени с красиви стари дървени къщи, чиито прозорци и балкони са украсени със здравец.

През цялата история на селото лозарството и търговията с вино винаги са били най-важните стопански дейности. Днес Eguisheim остава романтично винарско селище, дом на много лозари и две от най-добрите вина в региона, Eichberg и Pfersigberg.

9. Онфльор, Нормандия

Още топ 5 на красивите стари градове и села във Франция
Снимка: pixabay

Живописният крайбрежен град Онфльор се характеризира със своето историческо пристанище, уникална църква и множество дървени къщи. Онфльор е толкова очарователен, че хората често пренебрегват първоначалното му предназначение като търговски център. Пристанището е избрано заради стратегическото си местоположение на южния бряг на устието на Сена.

Едно от най-емблематичните места в Онфльор, Vieux-Bassin (Старото пристанище), е украсено с пъстра гама от градски къщи от 16-ти и 18-ти век. Тази живописна сцена е вдъхновявала много художници, включително известни импресионисти като Клод Моне и Юджийн Буден. Наистина Онфльор играе значителна роля в движението на импресионистите.

С изглед към Vieux-Bassin е църквата Sainte-Catherine , друга забележителна характеристика на града. Построена от корабостроители в края на 15-ти и началото на 16-ти век, тя е една от най-големите дървени църкви във Франция.

10. Ивоар, Оверн-Рона-Алпи

Още топ 5 на красивите стари градове и села във Франция
Снимка: pixabay

Ивоар, украсен от водите на Женевското езеро, е средновековно селище, основано в началото на 14 век. Разположено близо до швейцарската граница, то се смята за едно от най-красивите села във Франция и е известно като „Перлата на Женевското езеро“.

Един от най-интересните аспекти на Yvoire са неговите укрепления. Селото е стратегически укрепено през 14 век от Амадеус V, граф на Савоя, и голяма част от оригиналната отбранителна структура остава непокътната.

Средновековният характер на селото личи и по улиците му. Красиви каменни къщи и дървени балкони са зашеметяващо украсени от пролетта до есента със здравец и глициния. Yvoire е добре известен със своите флорални изложби и е получил множество награди за тях, включително „селото с четири цветя“, което се дава на общности с изключителни флорални изложби.

Хармонията между богатата растителност и Средновековието също е ярко представена в Градината на петте сетива. Въпреки че не е реконструкция, Градината на петте сетива е вдъхновена от средновековието. Пространството включва лабиринт, зеленина и обширна колекция от 1500 вида растения, всеки внимателно подбран, за да се хареса на всяко от петте сетива.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин