Топ 5 на красивите стари градове и села във Франция - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ 5 на красивите стари градове и села във Франция
Автор: Peika.bg
Топ 5 на красивите стари градове и села във Франция
Снимка: pixabay

Франция представлява много повече от своите бляскави градове и емблематични забележителности. Отвъд блясъка на Париж и слънчевия блясък на Ривиерата се намират неговите очарователни стари градове и села, където времето сякаш е спряло и историята оживява. 

Независимо дали са сгушени в планините, кацнали на скали или заобиколени от лозя, тези места предлагат поглед към автентичната страна на Франция. В тази статия ще разгледаме най-добрите стари градове и села във Франция въз основа на тяхната красота, наследство и атмосфера.

1. Горд, Прованс-Алпи-Лазурен бряг

Топ 5 на красивите стари градове и села във Франция
Снимка: pixabay

Построено в подножието на планините Воклюз, Горд е едно от най-известните села в Прованс. Неговите къщи и сгради, направени от плоски местни камъни, известни като „лаузе“, се изкачват по склона, придавайки на селото бежово-бял оттенък, който блести на провансалското слънце. Къщите са построени на няколко нива, следващи контура на планината, което прави Горд терасовидно село.

Не е само зашеметяващата гледка към Горд, докато се приближавате до него – изследването на Горд отвътре, по тесните му улички и аркади, също е удоволствие. Докато се разхождате из малките улички, ще откриете много красиви стари къщи. Сградите на града са смесица от римски, готически и ренесансови стилове и много от тях са добре запазени през годините.

Селото е доминирано от своята църква и замък. Замъкът Chateau de Gordes първоначално е построен през 10 век и преустроен в ренесансов стил през 16 век. Построена през 18-ти век, Eglise Saint Firmin е красива църква, посветена на Свети Фирмин, покровителят на селото. Построяването й е по инициатива на светец-покровител, защото единствената средновековна църква в града винаги е била препълнена.

Само на няколко километра от Горд можете да намерите абатството Sénanque, абатство от 12-ти век, което е все още активно днес. Той е най-известен със зашеметяващите лавандулови полета, които го заобикалят, гледка, която се е превърнала в синоним на Прованс, особено по време на сезона на цъфтеж през юли.

2. Анси, Оверн-Рона-Алпи

Топ 5 на красивите стари градове и села във Франция
Снимка: pixabay

Анси е алпийски град, разположен между прекрасното езеро Анси и заснежените планини на Френските Алпи. Само няколко града във Франция могат да се похвалят, че са разположени на толкова красив фон.

Очарованието на Анси се крие в неговия Стар град или Vieille Ville. Със своите прекрасни канали, покрити с цветя насипи, очарователни малки мостове и красиви къщи с цветни фасади, Анеси наистина заслужава прозвището си Венеция на Алпите.

Топ 5 на красивите стари градове и села във Франция
Снимка: pixabay

В сърцето на стария град се намира Palais de l'île – несъмнено едно от най-емблематичните и снимани места в Анси. Обявена за исторически паметник през 1900 г., сградата прилича на къща във формата на кораб. В близост до тази символична сграда от 12-ти век, улица Sainte-Claire е друго място, което трябва да посетите в града. Улицата е облицована с каменни аркади, осигуряващи подслон на пешеходците при лошо време. Тези аркади са под формата на арки, поддържани от колони.

Старият град също е дом на замъка Château d'Annecy от 13-ти век. Този внушителен замък е величествено кацнал на върха на хълм с изглед към Стария град на Анси и неговото езеро. Vieille Ville също демонстрира религиозното наследство на Анси. Тук можете да намерите емблематични камбанарии като тези на църквата Notre-Dame-de-Liesse, базиликата на Ордена на посещението и катедралата Saint-Pierre.

3. Колмар, Гранд Ест

Топ 5 на красивите стари градове и села във Франция
Снимка: pixabay

Разположен в района на Елзас по границата между Франция и Германия, Колмар е известен със своите цветни къщи, романтични канали, пълни с цветя первази и калдъръмени алеи.

Старият град на Колмар предлага очарователна смесица от немска и френска култура, включваща фахверкови средновековни и ранноренесансови сгради, които са забележително добре запазени. Най-живописната част на града е известна като „Малката Венеция“ с очарователни сгради, разположени край брега. Въпреки това, вероятно би било по-точно да го наречем „Малкият Брюж“, защото, за разлика от Венеция, има само една река, живописната Lauch, обслужваща квартала.

Едно от най-емблематичните места в стария град е Quai de la Poissonnerie, известен също като Fishmonger's Quay, където някога са живели повечето от професионалните рибари и лодкари на Колмар. Днес този район е оживено място, пълно с ресторанти и бутици. Кварталът Танер е друго достойно за снимки място в Колмар. Кварталът се състои от високи къщи с бели фасади, повечето от които датират от 17-ти и 18-ти век. В тези сгради някога са се помещавали семейства кожари, които са живели и работели там, сушейки кожите на последния етаж в таваните.

През зимата Колмар е домакин на един от най-популярните коледни пазари във Франция. Улиците и площадите на стария град се превръщат в празнична страна на чудесата, включваща стотици сергии, продаващи занаяти, храна и, разбира се, греяно вино.

Колмар също така служи като важен център за винарския регион Елзас, известен със своите вина Ризлинг, Гевюрцтраминер и Пино Гри. Градът е популярна отправна точка за Пътя на виното Елзас, живописно пътешествие през лозя и живописни села.

4. Каркасон, Окситания

Топ 5 на красивите стари градове и села във Франция
Снимка: pixabay

Каркасон е град в регион Окситания, Южна Франция. Градът по същество е разделен от река Од на две части: Cité de Carcassonne (горния град) и Ville Basse (долния град). Cité е невероятно пътуване назад във времето, докато Ville Basse предлага по-типично преживяване за малък град със собствен исторически чар. Комбинацията от двете прави Каркасон очарователна дестинация.

Cité de Carcassonne, по-старата част на града, е един от най-добрите примери за средновековни укрепления в Европа. Разположен на хълм, той е напълно укрепен с двойни отбранителни стени, опасващи града. Между стените му ще откриете тесни, криволичещи улички, стари каменни къщи, впечатляващия замък Комтал и базиликата на Свети Назарий и Целз. Тази част от Каркасон е забележително добре запазена и е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Извън стените, Долният град или „Ville Basse“, известен също като Bastide Saint-Louis, е по-модерната част на града. Основан е през 13-ти век, който все още е доста стар според повечето стандарти, но е много по-нов от Cité. Ville Basse следва планирано „бастидно“ оформление с улици, подредени в решетка. Тази част на града има свои собствени забележителности, включително катедралата Свети Михаил и покрития пазар от 18-ти век.

5. Сен Мало, Бретан

Топ 5 на красивите стари градове и села във Франция
Снимка: pixabay

Сен Мало е исторически пристанищен град в Бретан, известен още като град Корсар. Някога градът е бил известен с многото корсари, които плячкосвали и нападали кораби. За разлика от пиратите, тези корсари служеха на краля и съсредоточаваха атаките си само върху чужди флоти. След набезите си те ще се върнат в сигурните пристанища на Сен Мало, за да избегнат отмъщението от враговете си.

Стратегическият дизайн на Сен Мало го превърна в перфектно скривалище. Градът е построен да бъде почти непревземаем, с огромни стени, които да го защитават от външни нашественици. Стените на Сен Мало, известни още като Укрепленията на Сен Мало , са една от определящите черти на града. Изграждането на тези укрепления започва през 12 век и продължава да се разширява и укрепва до 18 век. Стените обхващат цялата стара част на Сен Мало, образувайки верига от 1,8 километра. Самите крепостни стени са достъпни, с пешеходна алея, минаваща отгоре им, която предлага великолепна гледка към стария град от едната страна и морето с близките острови от другата.

Укрепленията на Сен Мало определят стария град, известен като Intra Muros или „вътре в стените“. Кварталът Intra-Muros се чувства малко по-различен от другите стари европейски градове. Сградите му са по-високи и по-големи, изработени от сив гранит, създавайки уникална, може би строга, но красива атмосфера. Ключови забележителности в стените включват замъкът Сен Мало, катедралата Сейнт Винсент и параклисът Сен Аарон.

Важно е да се отбележи, че по време на Втората световна война повечето от сградите на Сен Мало са разрушени. След войната обаче старият град е напълно възстановен, като почти всяка сграда е реконструирана в оригиналния си стил. Когато посетите Стария Сен Мало, вероятно дори няма да осъзнаете, че това не са оригиналните сгради, а по-скоро щателно преустроени техни версии.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин