Откриване на тайните на Витоша: еднодневна екскурзия от София - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Откриване на тайните на Витоша: еднодневна екскурзия от София
Автор: Peika.bg

Като се намирате в София, имате късмета да бъдете на крачка от един от най-красивите природни паркове в България - Витоша. Ако търсите идея за еднодневна екскурзия, това е перфектното място за посещение тази събота.

Пътят до Витоша е лесен и удобен. Можете да използвате градски транспорт, за да стигнете до подножието на планината и да започнете прехода си оттам. Ако обаче искате друга опция, можете да наемете такси или да вземете личния си автомобил.

Витоша е мястото, където софиянци се отправят през уикенда, за да се отърсят от шума на големия град, като именно тук има доста интересни обекти, които си струва да бъдат посетени.

След като стигнете до Витоша, имате много опции за разходка. Можете да изберете лека и приятна разходка до водопада "Боянският водопад", където ще можете да се насладите на красивата гледка и да се охладите с прохладната вода. Височината му е около 20 метра. Има три пътеки, по които може да се стигне до него, като най-бърз и лесен е достъпът откъм Копитото (отнема около  час). Останалите две пътеки започват от местността над Боянската църква. Първата е доста стръмна и се движи срещу течението на Боянска река (пътеката е с бяло-зелена маркировка). Втората пък набира височина по-бавно, но също е много интересна, тъй като минава край красивото Боянско езеро.

Ако сте по-задълбочени в планинските разходки, можете да изберете пътеката до връх Камен дел. Пътеката до този връх започва вдясно от хижа Алеко, като е приятно да се върви по нея, тъй като не е стръмна. Височината на Камен дел е 1860 м., а скалистата му структура налага в края на изкачването да се мине през каменист терен. От върха се открива възможно най-добрата панорамна гледка към София.

За любителите на историята, има много забележителности на Витоша, като например крепостта Кръсто. Представлява тракийска крепост, датирана отпреди 2 500 години, когато районът е бил ценен заради наличието на желязо и злато. Разположена е на десния бряг на река Струма – северозападно от село Боснек. Най-прекият път до крепостта (и най-стръмният) е право нагоре по склона на вековен дъб, при входната табела за село Боснек.

Накрая, за да се почувствате като истински планинари, можете да се запазите за късния следобед и да посетите една от многото хижи на Витоша, където можете да се насладите на вкусната храна и да починете след дългата разходка.

В крайна сметка, екскурзията до Витоша е перфектен начин да прекарате един ден на свеж въздух, да се насладите на красотата на природата и то близо до София.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин