Първият жилищен комплекс за дами е в Лондон - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Първият жилищен комплекс за дами е в Лондон
Автор: Peika.bg
Първият жилищен комплекс за дами е в Лондон
Снимка: pixabay

В Северен Лондон се намира първият жилищен комплекс във Великобритания, в който живеят само възрастни дами. Те трябва са на възраст поне 50 години, а най-възрастната е на 94 г. Всяка от тях живее в апартамент с една до три спални, но има и стаи, които са общи. И съвместни празненства и дейности. Грижат се една за друга. А на мъжете - синове, гаджета и приятели е позволено само да ги посещават.

В New Ground Cohousing в Северен Лондон живеят 26 жени на възраст над 50 години. Всяка от тях има отделен апартамент, но в общия салон винаги има с кого да си поговори.
На 94 години Хеди Арджент е най-възрастния обитател. Присъединява се преди 12 години, след като партньорът ѝ умира.

В Англия създадоха общност само за жени. Необходими са 18 години, за да може тази визия за малък жилищен комплекс най-накрая да се превърне в реалност. Основателите е трябвало да се борят с купища бюрокрация. И срещу погрешното схващане, че толкова много възрастни хора на едно място могат да претоварят социалните служби.

Хеди Арджент лесно може да отскочи до съседката си Хилари Върнън-Смит, която е художничка.
И за двете жени е успокояващо да знаят, че някой винаги е наблизо, в случай че имат нужда от помощ.

Да живееш само с жени е привлекателно за мнозина. Шърли Гуруич е в средата на 60-те си години и наскоро е кандидатствала за стая, но има дълъг списък с чакащи. Тя не вижда в правилото за забрана на мъжете проблем. Жените се гордеят с общността, която са изградили. Те са напълно самоорганизирани. Всички решения се вземат колективно, без йерархия. Точно така искат да живеят приятелките Хеди Аргент и Шарлот Балаз: самоопределящи се като независими до дълбока старост.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин