Пътеводител за първо посещение на магическия остров Мадейра - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътеводител за първо посещение на магическия остров Мадейра
Автор: Peika.bg
Пътеводител за първо посещение на магическия остров Мадейра
Снимка: Unsplash

Разположен край бреговете на Африка, но също така и автономен регион на Португалия, Мадейра има своя собствена уникална идентичност.

Суров и субтропичен, дом както на тропически плодове, така и на легендарно вино, морски курорти и отдалечени планински села, мъгливи гори и скалисти плажове, това е място, което кара главата ви да се завие – в добрия смисъл.

По-специално, Мадейра има какво да предложи на независимия и безстрашен пътешественик. Пешеходният туризмът, плуването, гмуркането и сърфирането са не само достъпни, но съществуват на различни нива. Освен това може да се насладите на много вкусна храна. 

Кога да посетите Мадейра?

Мадейра е благословена със субтропичен климат и средната температура на острова е 21°C.

През януари има най-много валежи, а водите около острова са най-топли през септември. Ако търсите спокойствие и тишина, може да избегнете тълпите от туристи през август. Иначе Мадейра е чудесен вариант за почивка почти през цялата година.

Лесно ли е да се стигне до Мадейра?

Мадейра е свързана със света чрез международното летище Кристиано Роналдо (да, той е роден на острова), дестинация за международни полети.

Обиколката на острова обаче е малко по-сложна. Има обществен автобусен транспорт, но ако искате да отидете до по-отдалечените кътчета за пешеходни маршрути или плажове, ще ви трябва кола. Няколко компании за коли под наем имат офиси на летището, въпреки че цените не са никак ниски.

Шофирането в Мадейра има своите предизвикателства. Островът е невероятно хълмист, а пътищата му могат да бъдат плашещо стръмни и криволичещи. 

Колко време е необходимо, за да се разгледа Мадейра?

Тъй като акцентите на Мадейра се намират в различни точки на острова, е необходим престой от поне четири дни. Помислете за нощувка във Фуншал, за да се ориентирате, и допълнете това с престои в още една или две дестинации на друго място на острова – посветете един ден на активни занимания и в идеалния случай следващия ден, за да релаксирате на плажа. Отделете поне още две нощувки, ако планирате да посетите Порто Санто, другият населен остров, който е част от архипелага Мадейра.

Топ неща за правене в Мадейра

Разходка по левадите

Почти целият дъжд на Мадейра пада върху северния бряг на острова, така че за да улеснят селското стопанство на юга на острова, първите заселници създават поредица от изкуствени акведукти, известни като левади. Мадейра е дом на повече от 804 км левади, постижение на инженерството, признато от ЮНЕСКО. 

Днес левадите на острова, както и неговите вереди (обща дума за пътека) се използват като туристически маршрути, които често минават през невероятна природа и пейзажи, включващи водопади, скали, джунгла и невероятни гледки.

Популярна разходка за начално ниво е Levada do Caldeirão Verde, в западния край на острова. Екскурзията обхваща сравнително лесна обиколка от 11,8 километра, която минава през разнообразна природа, включваща лагуна и водопад. 

Пътуване с кабинков лифт

Крайбрежието на Мадейра е дом на fajãs, райони, подкрепени от скали, които преди са били достъпни само за лодки. Това било докато не били построени серия от кабинкови лифтове. Първоначално използвани за преместване на стоки и реколта, днес кабинковите лифтове на Мадейра транспортират най-вече туристи. 

Teleférico das Achadas da Cruz, в северозападния край на острова, е дълъг 600 метра, пътуването продължава пет минути и е един от най-стръмните кабинкови лифтове в Европа. 

Също така впечатляващ е кабинковият лифт, който се спуска до Fajã dos Padres, скалист плаж, който е дом на ферма и бананова плантация, кафене/ресторант и док за плуване.

Плуване в естествен басейн

Водите, които заобикалят Мадейра, имат както неземен лазурен оттенък, така и температура, която е достъпна целогодишно. За съжаление, суровата география на острова и каменните плажове означават, че достъпът до тази вода не винаги е лесен. За щастие, на няколко различни места на острова местните жители са обособили естествени басейни в океана.

Най-известният естествен басейн е в Порто Мониз, в северозападния край на острова, въпреки че с обширните си перила, бани и съблекални не изглежда толкова естествен в наши дни. Още по-драматично позиционирана версия може да се намери в Doca do Cavacas, на южния бряг на острова. За нещо много по-естествено помислете за басейните в Seixal или Cachalote, като и двата имат предимството да са безплатни.

Дегустация на вино

Едноименното вино на Мадейра е създадено, когато бъчви с това нещо са прекарали месеци на кораби, печени на горещото слънце. Тази щастлива случайност накарала вината да се окислят, давайки им изцяло нов и желан набор от вкусове и аромати. Днес седем къщи на Мадейра правят подсилени вина в този стил, като почти всички от тях предлагат обиколки и дегустации. H.M. Borges във Фуншал е основана преди повече от век и е една от по-традиционните изби на острова – те предлагат посещение и дегустация с предварителна заявка. Barbeito също предлага разнообразие от дегустации всеки ден.

Посетете плаж

По-конкретно, каменист плаж. Особената география и местоположение на Мадейра означава, че плажовете на острова се състоят изключително от кръгли камъни. Купете чифт обувки за плаж, за да прекосите този сравнително труден терен и обърнете внимание на натрапчивия рев на десетки хиляди камъни, въртящи се и преместващи се с всяка вълна.

Ако искате пясък, отидете до изкуствените плажове в Калета или Мачико или вземете ферибота до Порто Санто, който има 7,5 км плаж с фин пясък, който се счита за един от най-добрите в Европа.

Яжте еспетада

Типичното ястие на Мадейра е еспетада, парчета говеждо месо, мариновани в чесън и дафинови листа, нанизани на лаврова клонка или метален шиш и изпечени на скара. Може да го комбинирате с bolo do caco, вид хляб, приготвен отчасти със сладък картоф, който е препечен и намазан с чесново масло; milho frito, кубчета пържена полента; и зелена салата.

Много ли вали на Мадейра?

Северната половина на Мадейра може да бъде относително влажна, но южната, включително Фуншал, получава само между 600 мм и 1000 мм дъжд годишно. Като цяло, и особено извън относително влажния период между ноември и февруари, дъждът е само от време на време и не е никакъв проблем. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин