Пътуване по забравените пътища от Родопите до Памир - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътуване по забравените пътища от Родопите до Памир
Автор: Мария Ангелова

Тази книга няма да ви отведе до много места, чиито имена ви звучат познато. Напротив. Ще ви захвърли в пустошта, ще ви прекара през калните улици на села, които не съществуват на картата, ще ви преведе през едни от най-суровите места по маршрута от Родопите до планината Памир.

В "Забравените пътища. От Родопите до Памир" (Издателство Вакон) Филип Лхамсурен разказва за своето 157-дневно пътешествие с колело от Родопите през Турция, Грузия, Северна Осетия, Ингушетия, Чечения, Дагестан, Калмикия, Западен Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан.

Макар че описва пейзажи, книгата е много повече разказ за хората по пътя - в цялата палитра на човешката природа - от груби войници до селяни, които сгряват сърцето на пътешественика с предложената чаша чай. Човешките съдби разказват историята, политиката, икономиката на страните, през които преминава Филип, без да е нужно да се използват цифри и данни.

Книгата описва цветове, форми, вятър, ледени капки дъжд, суша, която изгаря - всички онези детайли, които незабележимо ви правят участници в експедицията от Родопите до Памир.

Но най-вече "Забравените пътища" е книга, в която Филип Лхамсурен се среща с мислите си и те кара ти да се срещнеш със своите.

Кой е Филип Лхамсурен? Един необикновен пътешественик, който от дете не вярва в идеалите на съвременния свят. Като знаете, че е роден в Монголия, прекарва две години в бежански лагер в Китай, бил е част от Чуждестранния легион, а днес живее в България със семейството си и е част от сдружение Байкария – ще знаете, че ви очаква едно наистина интересно пътуване.

"Аз съм един поклонник на височините. Самата идея, че съм по-близо до космоса, дори и само с някакви си метри, като същевременно съм по-далеч от хората, ме кара да търся забравените пътища... Аз съм миниатюрна частица, която иска съвсем съзнателно да си взаимодейства със света, с Бога, с този подарък, наречен живот".

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин