Плаващ град, проектиран да се адаптира към климатичната криза - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Плаващ град, проектиран да се адаптира към климатичната криза
Автор: Peika.bg
Плаващ град, проектиран да се адаптира към климатичната криза
Снимка: N-Ark

В опит да адаптираме нашите жизнени навици към реалностите на изменението на климата, японският N-Ark излезе с уникална концепция за плаващ град. Dogen City е амбициозен проект, който призовава за създаването на морски град, който да издържи на нарастващите приливи и отливи. Предназначен да побере до 10 000 жители и 30 000 посетители през деня, той е разделен на три основни компонента.

Плаващ град, проектиран да се адаптира към климатичната криза
Снимка: N-Ark

Първият е обитаем пръстен, който създава залив и защитава града от цунамита. Пръстенът е на нива, с храна и инфраструктура, потънали под обитаемите зони. В рамките на пръстена плаващата архитектура ще позволи преконфигурирането на пространството според градските функции.

Под морското равнище се намира високотехнологичен център за данни, охлаждан от океана. Центърът ще помещава операционната система на града, както и голяма част от медицинските услуги. Проектиран като град на здравеопазването, ДНК банка и център за медицински изследвания, както и хирургически и тестови съоръжения, всичко това ще се помещава под вода. Това ще намали разходите за енергия, позволявайки ефективно използване на пространството.

„Помислих си, че би било страхотно, ако можем да създадем град, в който хората могат по естествен начин да подобрят здравето си, като живеят в град, проектиран от самото начало да бъде благоприятен за превенция на болести“, споделя Юичи Тей, професор в Университета на Токио. Тей е в консултативния съвет на New Ocean Consortium, който ще помогне за осъществяването на Dogen City.

Плаващ град, проектиран да се адаптира към климатичната криза
Снимка: N-Ark

„За да направим това, мисля, че е желателно да се изгради град от нулата, плаващ град.“

Концепцията включва и съоръжения за медицински туризъм, включително горещи извори с морска вода, както и храни, произведени на място. За да отговори на нуждите на града, консорциумът работи и върху начини за отглеждане на храна с помощта на регенеративна аквапоника и циркулация на ресурсите. В момента се разработва технология, която ще оползотвори хранителните вещества от морската вода и ще създаде почвена среда, която ще позволи на растенията да растат успешно, стига да има влажност.

Плаващ град, проектиран да се адаптира към климатичната криза
Снимка: N-Ark

N-Ark е основана през 2021 г., за да създаде плаваща ферма, но е поставила още по-високи цели в опит да се справи с климатичната криза. Под чадъра на тяхната концепция New Ocean обединяват професионалисти от различни сектори, за да работят за постигане на общата цел. Заедно те се надяват да се справят с негативната ситуация по отношение на околната среда и да я използват като възможност да направят положителни промени в начина, по който живеем.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин