Интересни факти за Индийския океан - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти за Индийския океан
Автор: Елена Исаева

Всеки мечтае за почивка на брега на някой океан – дали Тихия, Атлантика или Индийския, все има прекрасни курорти, на които може да се насладите и да прекарате една наистина чудесна почивка. С прекрасните си плажове и залези, такива дестинации стават все по-привлекателни за туристите. Замисляли ли сте се обаче, какво знаем за тези океани и какви тайни крият те?

Ето някои интересни факти за Индийския океан, които може и да не знаете:

Интересни факти за Индийския океан
Снимка: Елена Исаева

1.Индийският океан е третият по големина океан на Земята (след Тихия и Атлантическия) и заема около 20% от водната повърхност на планетата, като по-голямата му част е разположена в Южното полукълбо.

2.Древните гърци, на които им е била известна западната му част с прилежащите морета и заливи, са го наричали Еритрейско море. Постепенно това име започва да се използва само за най-близкото море, а океанът получава названието си от Индия, по това време най-известната с богатствата си страна на неговите брегове. От 16 век и сред европейците се утвърждава въведеното от римския учен Плиний Стари още през 1 век название Океанус Индикус – Индийски океан).

3.Индийският океан за разлика от останалите океани има най-малко морета и те са предимно периферни.

4.Островите в Индийския океан са сравнително малко. Най-големите от тях са с континентален произход и се намират в близост до бреговете му: Мадагаскар (4-ти по големина в света), Шри Ланка, Сокотра. В откритите му части са разположени предимно острови с вулканичен произход.

Интересни факти за Индийския океан
Снимка: Елена Исаева

5.За част от крайбрежията на океана са характерни мангровите гори. В Индийския океан живеят редица интересни представители на животинския свят – летящи риби, ракоядни жаби, раци дървокатерачи, акули, водни змии, по крайбрежията – огромни водни костенурки и много птици. Край бреговете и в устията на реките обитава крокодилът гавиал, а в крайбрежните води се среща и бисерната мида.

6.За съжаление Индийския океан се води и най-мръсния в света, именно заради всички отпадъци, които идват най-вече от пренаселената Индия.

7.Циркулацията на повърхностните води в северната част на океана има мусонен характер.

8.Голяма част от океана лежи в тропическия и умерения пояс. В затоплените води живеят разнообразни корали, които са причина и са образуването на коралови атоли на места.

9.Дъното на Индийския океан е пресечено от север на юг от Източноиндийския хребет с дължина около 5000 km, съединяващ се на юг с широкия Западноавстралийски хребет.

10.Водите на океана са обитавани от гигантски медузи, често достигащи до 1 m в диаметър. От гръбначните животни често срещани са морски костенурки, тюлени, делфини и други китообразни.

11.Средната дълбочина на Индийския океан е 3897 метра, а най-дъблбоката му точка е цели 9520 метра и се намира в т.нар. Диамантената падина.

12.Най-северната му точка е намира в Персийския залив на 30°12'с.ш., а най-южната – в залива Брейдвик на море Рисер-Ларсен, на 70°18'ю.ш., на брега на Антарктида.

Интересни факти за Индийския океан
Снимка: Елена Исаева

13.Историята на изследванията на Индийския океан може да бъде разделена на 3 периода: от древните плавания со 1772 г., от 1772 до 1873 г. и от 1873 г.

14.Много са богатствата на океана, използвани от хората – риба, скариди, раци, калмари. В крайбрежните райони се добива нефт – особено в Персийския залив, а също в района на остров Суматра и Северозападна Австралия, От дъното на океана се добиват калаени и манганови руди.

15.Сред най-големите пристанища на брега на океана са Аден, Бомбай (Мумбай), Коломбо, Мадрас.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин