Плейбек театър – или как се прави театър без сценарий - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Плейбек театър – или как се прави театър без сценарий

Първата асоциация на повечето българи, когато чуят „плейбек театър”, е „пеене на запис, фалш, измама”. Но тази асоциация е точно обратното на това, което този театър е.

Името на Playback театъра прозлиза от наименованието на английски, което означава “да изиграеш отново”. Той е създаден през далечната 1975 г. в САЩ от Джонатан Фокс и Джо Салас. Това е импровизационен театър, базиран на личните истории на хората от публиката. Той има структура, форма и ритъм, но няма сценарий. Актьорите използват умението си да слушат, да вникват в преживяванията на другите и да бъдат креативни, за да „върнат обратно” разказаните истории. На живо и спонтанно се изпълява и музиката към тях. Playback театърът дава възможност на всеки да избере ролята си - дали ще е участник, главен герой или зрител.

В цяла Европа и САЩ този вид театър е широко разпространен и той има своето определено място сред останалите представления. Това е едно различно преживяване, което дава възможност не само да се развлечем, да се посмеем, но и да погледнем живота от друг ъгъл, да видим себе си, чувствата, мислите си, пресъздадени креативно от актьорите на сцената. Спонтанно създадената музика за всяка сцена е радост за сетивата и допълва магическото усещане от представлението. Музикантът Александър Евтимов-Шаманчето твори импровизирана и уникална музика за всяко представление и обхваща не само атмосферата, но и настроението, чувствата на всяка една история.

В представлението участват актьорите Ина Гиргинова, Петя Попова, Яница Атанасова, Радослав Йорданов, Александър Чобанов. Това, което вълнува всички участници е изкуството и преживяванията на човека. Затова всички се влюбват в плейбек театъра, защото там главният герой не е на сцената, а в публиката. Истинските истории, автентичните преживявания, искрените споделяния превръщат плейбек представлението в място за открит диалог, среща и разбиране на другата гледна точка.

Playback театър „Тук и сега” е първата българска група член на International Playback Theatre Network. Основан е през 2013 г. от Цвета Балийска - актриса и преподавател. Тя ще бъде и първия представител на България на European Playback Theatre Gathering в Амстердам през ноември 2014 г. Групата работи вече една година, на 25 януари отпразнуваха първия си рожен ден. За това време групата има 26 представления, селектирана е за участие на фестивала „Западен парк”, София (юни 2013), участва на третия Психодрама фестивал в Пловдив (януари 2014 г.), както и на XV HR конференция в Златни пясъци (май 2014 г.).

Освен от театъра, Цвета е омагьосана и от психодрамата - тя се обучава за психодрама водещ. Корените на плейбек театъра са в принципите и ценностите на психодрама метода - достойнство, среща, уважение, емпатия, креативност, спонтанност, толерантност, автентичност. Откритост и смелост за споделяне на чувствата и преживяванията си. Мотото на групата е: когато се престрашиш да излезеш от зоната си на комфорт, тогава магията се случва. За някои зрители да излязат и да разкажат историята си пред всички може да бъде много страховито преживяване. Излизането от зоната на комфорт не е лесно, но винаги е много удовлетворяващо преживяване. Именно затова групата иска да работи и да популяризира този театър, защото вярва, че е ценен и необходим за всички.

Последно представление за сезона можете да гледате на 24 юни - вторник от 19,30 ч в +това, София, ул. „Марин Дринов” 30

Повече информация за групата можете да получите тук и във facebook: Playback Theatre „Here and Now”.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин