Правила за ръчен багаж: Всичко, което можете (и не можете) да носите със себе си в самолета - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Правила за ръчен багаж: Всичко, което можете (и не можете) да носите със себе си в самолета
Автор: Peika.bg
Правила за ръчен багаж: Всичко, което можете (и не можете) да носите със себе си в самолета
Снимка: Unsplash

Със закупуването на самолетен билет, всеки пътник получава правото да има ръчен багаж или чанта, която може да вземе със себе си в салона. Има обаче много строги правила, свързани с ръчния багаж, които трябва да се спазват стриктно. Размерите на чантата са различни за всяка авиокомпания, но има правила относно съдържанието на багажа, които са общоприети. 

Ето какво можете и не можете да носите със себе си в самолета:

Какво можете да носите в ръчния си багаж:

Правила за ръчен багаж: Всичко, което можете (и не можете) да носите със себе си в самолета
Снимка: Unsplash

Малки инструменти

Някои малки инструменти, като отвертки, гаечни ключове и клещи, са разрешени, стига да са с дължина до 17 см. Разрешено е също да носите ножички за нокти и подобни инструменти с дължина до 10 см. Всички други инструменти трябва да бъдат добре опаковани (ако са остри) и сложени в ръчния багаж.

Незапалими течности, гелове и аерозоли до 100 мл

Почти всички течности (като разтвор за контактни лещи, шампоан, продукти за премахване на грим, течни лекарства, лак за нокти, парфюм/одеколон, тоник за лице); гелове (като гел за коса, паста за зъби, дезинфектант за ръце, серум за лице); и аерозоли (лак за коса, сух шампоан или дезодорант) – са разрешени в ръчния багаж. Всички течни, гелообразни или аерозолни продукти обаче трябва да бъдат в опаковки не по-големи от 100 мл и да са опаковани в найлонов плик с цип. Единствените изключения от това правило са някои лекарства и адаптирано мляко за бебета.

Кибрит и запалки

Можете да носите запалка в ръчния багаж, както и кибрит, но по една бройка, а и това правило е различно при различните компании, така че е добре да проверите, преди да ги сложите в багажа си. Носенето на кибрит в чекирания багаж обаче е забранено. 

Подаръци

Опаковани подаръци могат да се носят на борда, при условие че съдържанието отговаря на правилата за безопасност и сигурност. Но тъй като служителите имат право да ги разопаковат за проверка, препоръчително е да оставите подаръците неопаковани, докато стигнете. 

Електроника

Малки, преносими електронни устройства, които са по-малки от лаптоп със стандартен размер, като мобилни телефони и таблети, не е необходимо да се изваждат от багажа по време на проверката. По-голямата електроника, включително лаптопи, конзоли, DVD плейъри и т.н., трябва да бъдат извадени, поставени в отделен кош и проверени индивидуално на контролно-пропускателни пунктове. Всички електронни устройства трябва да бъдат изключени.

Медикаменти

Задължително трябва да носите рецептата за лекарства, които се отпускат с рецепта. Останалите лекарства трябва да бъдат опаковани в найлонови пликове с цип. Инхалатори, бастуни, както и всякакви други медицински продукти могат да бъдат качвани в салона на самолета, но някои трябва да бъдат декларирани.

Бебешка храна

Бебешко адаптирано мляко, кърма, сок, пълни с гел или течност гризалки и консерви, буркани са разрешени на борда на самолета, ако пътува бебе или малко дете, но трябва да бъдат извадени от вашия ръчен багаж, декларирани пред проверяващите, преди да преминат през сигурността, и подлежат на допълнителна проверка. В допълнение към храната, бебешките кърпички, детските столчета за кола и кошовете за бебета могат да бъдат пренесени през охраната и качени в самолета.

Еднократни и електрически самобръсначки

Както самобръсначките за еднократна употреба, така и електрическите самобръсначки са разрешени както в ръчния, така и в чекирания багаж. 

Домашни любимци

Малките домашни любимци могат да пътуват с вас, но трябва да се свържете с авиокомпанията, за да проверите какви са изискванията.

Какво НЕ можете да носите в ръчния багаж:

Правила за ръчен багаж: Всичко, което можете (и не можете) да носите със себе си в самолета
Снимка: Unsplash

Остри предмети

Острите предмети са забранени в ръчния багаж, но могат да се сложат в черкирания. Стига да бъдат добре опаковани. 

Спортни стоки и спортно оборудване

С изключение на топките, много части от спортното оборудване като бейзболни бухалки, стикове за голф, ски щеки, стикове за хокей, щеки за туризъм и пръчки за палатки, са забранени за пренасяне в ръчен багаж и трябва да бъдат транспортирани в чекиран багаж. 

Предмети за самозащита

Спрейовете за самозащита и други предмети, като боксове, палки и т.н. не са позволени за пренасяне в ръчния багаж. 

Алкохол

В ръчния багаж можете да пренасяте единствено малки бутилки (до 100 мл). Ако искате да пренесете нормална бутилка алкохол (700 мл), трябва да я сложите в чекирания багаж.

Предмети, които трябва да оставите вкъщи:

Запалими предмети

Бутан, горива, бензин, течност за запалки, кибритени клечки, запалими бои, терпентин, разредител за боя и реплики на запалителни устройства не могат да се транспортират по никакъв начин с пътнически авиолинии.

Експлозивни материали

Пътниците не могат да носят предмети като фойерверки, сигнални ракети, гранати, динамит и реплики на експлозивни материали на борда на самолетите.

Химикали

Хлор, белина, спрейове с боя, торове, сълзотворен газ и пожарогасители се считат за опасни и не са разрешени в пътнически самолети.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин