Приказният танц на дервишите – Коня, Турция - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Приказният танц на дервишите – Коня, Турция
Автор: Елена Исаева
Приказният танц на дервишите – Коня, Турция
Снимка: pixabay.com

Коня е едно от най – древните селища не само в Турция, но и в целия свят, обитаван още от 7 000 г. пр. н. е. Тук се намира неолитното селище Чаталхьоюк, което е признато за най – древното на Земята и където за пърив път започва да се използва земеделието като начин на препитание.

Разположен в централното Анадолско плато, южно от Анкара, градът представлява зелен оазис насред равнината. Градът има богато културно – историческо минало, с вековни религиозни традиции. Тук се намира гробницата на Джелаледин Руми, суфистки дервиш от XIII век, виден поет за своето време, основател на познатият и в наши дни танц на дервишите, наричн още Мевлана. Родом от Афганистан, той пристига в Коня, където преподава и провежда семинари на религиозна тематика в града. По това време той създава дервишкия танц, като първоначално започва да се върти в кръг по улиците, унесен в религиозен екстаз. Така е измислен нов начин за изразяване на вярата.

Приказният танц на дервишите – Коня, Турция
Снимка: pixabay.com

В по – късните години синът му Султан Велед основава суфисткото движение. За известен период от време танцът не е бил позволен да се практикува. Но от петдесетте години на миналия век тази практика е възбновена. Танцът се счита за част от културното турско наследство.

Танцът се провежда през месец декември, когато е кулминацията на всички празненства, но в наши дни в туристическите центрове, танцът се провежда като демонстративна атракция, на която местните и чуждите посетители се запознават с този начин на изразяване на вярата към висшето божество. Изпълняват го в заведения, хотели, навсякъде, където има туристи. Независимо от комерсиалността, изпълнителите на този ритуал са много съсредоточени в движенията и отдадени на молитвата.

Приказният танц на дервишите – Коня, Турция
Снимка: pixabay.com

Танцът обикновено се изпълнява от професионални танцьори, които години наред го практикуват. Всички танцуващи мъже са облечени в бели облекла, наметнати с черни наметала отгоре, въртят се пеейки в една изумително красива религиозна церемония. Звучи мистична суфистка музика, изпълнявана на дървена флейта и ударен инструмент. По време на танца, свалят връхните дрехи и остават само по белите дрехи. По време на цялата церемони по изпълнение на дервишкия танц, снимането е забранено. Можете да се любувате на красивите движения на професионално подготвените мъже, но не и да снимате.

Град Коня заема важно място в историята на Турция и в никакъв случай не е за изпускане, богат на архитектурни забележителности, джамии и стари медрези (теологични школи) интересни музеи с дрвени автентични артефакти. Тук можете да видите страната от друго измерение, потопявайки се в ритъма на танците от дрвеността.

Мястото и самото преживяване да видит дервипки танц на живо определено си заслужава и е нещо, което доста дълго време след това ще помните и пазите в сърцето си.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин