Пролетен фестивал Туник Тайм в Икалуит - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пролетен фестивал Туник Тайм в Икалуит
Автор: Елена Исаева
Пролетен фестивал Туник Тайм в Икалуит
Снимка: pixabay.com

Далече на север, на брега на Северния ледовит океан между залива Фробишър и планината Еверет се намира канадският град Икалуит, като заема югоизточната част на остров Бафинова земя, където може да се каже, че е вечен мраз. Климатът там е изключително суров, с много дълга и мразовита зима, а лятото е изключително кратко и прохладно. Местното население обаче не се плаши от студовете през зимата и независимо от студения вятър, достигащ до 130 км в час, хората използват леда на полуостров Лабрадор през Хъдсъновия пролив, който е дълъг около 100 км, за да преминат в континентлната част на Канада. Изглежда опасно и нереално, но ледът е много здрав и дебел, а и хората са свикнали по този начин да се придвижват.

Градът е населяван основно от ескимоси – ловци и риболовци. Всяка година от 1965 г. насам местните и голяма част от жителите на област Нунавут – областта, в която се намира град Икалуит, се събират, за да празнуват идването на пролетта. Този празник е наречен Туник Тайм и се провежда в средата на месец април. Това е фестивал на веселието и радостта, от изключително значение за хората от цялата област, който преминава в духа на традициите и връзката с предците. На този празник се организират редица разнообразни състезания, като лов на тюлени, ски състезания, изработване на ледени фигури с причудливи форми и разнообразие, дело на талантливи майстори.

Пролетен фестивал Туник Тайм в Икалуит
Снимка: pixabay.com

Състезанията в различните дисциплини са оспорвани и интересни. Участниците в тях са от големи таланти и спортсмени в дадената дисциплина до начинаещи и любители, които тепърва прохождат в тези дейности. Организира се младежки турнир по хокей, дерби в риболовните умения. Отчита се време и тегло в улова, кой риболовец ще хване за възможно най – кратко, най – голямото количество и като тегло риба.

Желаещите да участват са много, залогът си струва – на победителите се дават парични награди, пък и славата и престижът не са за пренебрегване.

Прави се съревнование и между свирещите музиканти. В този вид състезания се включват оркестри. Но най – оспорваната надпревара е ралито с шейни. Това е своеобразна демонстрация на умения и приспособимост за придвижване и оцеляване в тежките зимни условия. Независимо, че е пролет, ледът е много дебел и това дава на състезателите сигурност и увереност да развиват голяма скорост с моторните шейни.

Пролетен фестивал Туник Тайм в Икалуит
Снимка: pixabay.com

 

Кулминацията на този фестивал е Големият обяд, който се дава в енорийската зала. Храната е безплатна, оновните гозби са приготвени от месо и риба, като на трапезата присъстват и още много други местни традиционни ястия, приготвени с любов и ентусиазъм от майстори готвачи, в които те не пропускат да показват завидни кулинарни умения. Вечерта забавата продължава с хубава музика, песни и танци. В последната вечер от празненствата се провежда звездно шоу с участието на знайни и незнайни изпълнители и артисти.

Този празник е едно продължение и съхранение на традициите на местните, съхранени през вековете.

Ако арктическия студ не ви плаши, можете да посетите това интересно място, за да се запознаете с културата и обичаите на инуитското население от Икалуит.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин