Романтичният Париж – какво знаете за катедралата Нотър Дам? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Романтичният Париж – какво знаете за катедралата Нотър Дам?
Автор: Елена Исаева

Нотр Дам дьо Пари, известна още просто като Нотр Дам, е средновековна католическа катедрала, разположена на Ил дьо ла Сите в четвъртия район на Париж, Франция.

Строителството на Нотр Дам започва през 1163 г. и до голяма степен е завършено до 1260 г., въпреки че през вековете са настъпили различни допълнения и ремонти.

Романтичният Париж – какво знаете за катедралата Нотър Дам?
Снимка: pixabay.com

Катедралата се счита за един от най-добрите примери за френска готическа архитектура и е известна със своята внушителна фасада, сложни скулптури и зашеметяващи витражи.

Емблематичните кули на Нотр Дам са високи приблизително 69 метра (226 фута) и могат да се изкачват от посетители за панорамна гледка към Париж.

Интериорът на катедралата се простира на дължина 130 метра (426 фута), като корабът достига височина от 33 метра (108 фута).

Най-известните характеристики на Нотр Дам включват неговите гаргойли и скулптури на химери, украсяващи екстериора, които служат както за декоративни, така и за функционални цели.

Западната фасада на катедралата е доминирана от три изящно украсени портала: Порталът на Страшния съд, Порталът на Богородица и Порталът на Света Анна.

Розовите прозорци на Нотр Дам са сред най-големите и красиви в света, особено прозорецът Северна роза от 13-ти век, който е с диаметър над 12 метра (40 фута).

Шпилът на катедралата, който трагично се срути при пожар през април 2019 г., беше добавен по време на реставрация от 19-ти век, ръководена от архитекта Eugène Viollet-le-Duc.

Съкровищницата на Нотр Дам съхранява колекция от религиозни артефакти и реликви, включително предполагаемата корона от тръни, за която се смята, че е била носена от Исус Христос по време на разпятието.

Името на катедралата, Нотр Дам дьо Пари, се превежда като "Парижката Света Богородица" на английски, отнасяйки се до Дева Мария, на която е посветена катедралата.

Нотр Дам е място за множество значими събития в историята, включително коронацията на Наполеон Бонапарт за император на Франция през 1804 г.

Романът на Виктор Юго „Гърбушкото от Нотр Дам“, публикуван през 1831 г., привлече подновено вниманието към катедралата и изигра ключова роля в усилията за нейното запазване и възстановяване.

Големият орган на Нотр Дам, един от най-големите и известни в света, разполага с над 8000 тръби и пет клавиатури. През цялата си история е претърпял няколко реновации и разширения.

Криптата на катедралата съдържа археологически останки, датиращи от древни римски времена, които дават представа за ранната история на Париж.

Съкровищницата на Нотр Дам също включва колекция от скъпоценни литургични предмети, като чаши, реликварии и одежди, много от които датират от Средновековието.

В южната кула на катедралата се помещава известната камбана Емануел, която тежи над 13 тона и е известна със своя богат, резонансен тон.

Нотр Дам беше тежко повреден от опустошителен пожар на 15 април 2019 г., който причини срутването на покрива и кулата, както и значителни щети по интериора и екстериора.

След пожара стартира международна кампания за набиране на средства в подкрепа на възстановяването на катедралата, което се очаква да отнеме няколко години и да струва стотици милиони евро.

Френското правителство, заедно с частни донори и организации, обеща значителна финансова подкрепа за реставрацията на Нотр Дам, като гарантира, че катедралата ще бъде запазена за бъдещите поколения.

Нотр Дам привлича милиони посетители от цял свят всяка година, което го прави една от най-популярните туристически атракции в Париж.

Катедралата все още е активно място за поклонение, където се провеждат редовни религиозни служби, концерти и културни събития.

Летящите контрафорси на Нотр Дам, отличителен белег на готическата архитектура, са добавени по време на строителството на катедралата, за да издържат тежестта на масивните каменни стени и да позволят включването на големи витражи.

Фасадата на катедралата включва множество скулптури, изобразяващи сцени от Библията, както и светци, апостоли и други религиозни фигури.

Централният кораб на Нотр Дам е ограден от двойни кораби, осигуряващи място за богомолците и позволяващи процесии по време на религиозни церемонии.

Трансептът на катедралата, който пресича кораба под прав ъгъл, има голям прозорец-розета от всяка страна, символизиращ небесното небе.

Строителството на Нотр Дам изисква огромни количества камък, голяма част от който е добиван и транспортиран извън Париж, което допринася за внушителния мащаб и издръжливост на катедралата.

Интериорът на катедралата е украсен със сложни дърворезби, стенописи и скулптури, показващи художествените умения и майсторството на средновековните строители и занаятчии.

Високият олтар на Нотр Дам, разположен в източния край на кораба, е посветен на Дева Мария и служи като централна точка за религиозни служби и церемонии.

Въпреки предизвикателствата, породени от пожара през 2019 г., Нотр Дам остава символ на вяра, устойчивост и културно наследство, продължавайки да вдъхва страхопочитание и благоговение сред посетителите и богомолците.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин