САЩ vs България: Защо Мишо се върна в Пловдив? - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
САЩ vs България: Защо Мишо се върна в Пловдив?
Автор: Peika.bg
САЩ vs България: Защо Мишо се върна в Пловдив?

По-добре ли живеят Американците с високите си заплати и охолните си домове? Истината е, че американската мечта може и да не е това, което сме си представяли!

Михаил Косев е прекарал 20 години в САЩ и в последно време набра популярост в TikTok със своите интересни видеа за преживяванията си в Щатите. Ние го поканихме при нас, за да ни разкрие лице в лице кои са добрите и лошите страни на прословутата Америка и защо е решил да се завърне в родната България!

Защо се върна в България?

Връщането ми донякъде е свързано със завършването ми на висшето ми образование в САЩ. Тосе случи през 2009, когато настъпиха и много промени в дигиталния свят. Тогава се появи YouTube и всякакъв вид стрийминг платформи. А дотогава ни бяха учили да снимаме на лента. По оонова време ни учеха да угаждаме на т.нар. Gate keepers в кино индустрията и точно тогава стана икономическата криза и ми се наложи да преосмисля какво искам да правя. Осъзнах, че не искам да правя двуизмерни абстракции, а да се занимавам с нещо истинско. Е, реших да направя крачка в съвсем друга посока и станах фермер. Там ме арестуваха, но това е друга история.

САЩ vs България: Защо Мишо се върна в Пловдив?
Снимка: instagram.com/mishomoi

Каква е разликата между заплатите у нас и заплатите в САЩ?

Винаги е относително, защото ние ги виждаме преди данъците, а там те са малко по-високи. Хората в САЩ мислят на годишна заплата, а не на месечна. Голяма част от хората работят на няколко места, вземат наеми и това улеснява данъчната система. Заплатата, която вземам за работата ми тук би била 5 пъти по висока в САЩ, но пък парите, които ще трябва да плащам са по-високи. Но най-доходоносните хор са тези, които са получили наследство. Заблудата е, че в америка можеш да станеш богат от нищото. Това не е вярно - повечето пъти всичко става с връзки. Дори известните актьори са роднини на някого.

Защо обожествяваме Америка?

САЩ vs България: Защо Мишо се върна в Пловдив?
Снимка: instagram.com/mishomoi

90% от живота си го живеем в своето въображение. Тези, които искат да избягат от България вероятно имат дълбоко заседнала травма. Смяната на мястото няма да ги промени. Членове на ЛГБТ се чувстват онеправдани, местят се в друга страна. Други го правят по финансови причини се справят добре. Но никога не можеш да влезеш във филма на чужд човек. Познавам хора, които живеят в САЩ и мечтаят да се върнат тук, но за съжаление реалността там ги е погълнала. Но България се е развила доста добре и е направила огромни стъпки от падането на комунизма досега. Всичко това се е случило с по-бързи темпове, отколкото в Америка.

Разкажи ни за ученическите си години в Америка?

Има неща, които са точно като по филмите, но други не са. До седми клас бях в Канада, а след това в Америка. За разлика от САЩ, децата са много по-свободни тук. Тъмната страна на училището в Америка е борбата да се докажеш да оцелееш. Там ги делят на умни и не особено умни от 9 клас. АКо те сложат в пътеката на по-неученолюбивите, то става много по-трудно да се докажеш и да излезеш от нея. Има нещо, което се нарича GPA или средна оценка. Най-високият резултат се различава при по-умните и по-неумните. Дори и да имаш само високи оценки, ако си от по-неученолюбивите, средната оценка винаги е по-ниска от на по-умните.

САЩ vs България: Защо Мишо се върна в Пловдив?
Снимка: instagram.com/mishomoi

Представете си го като градинарство - на тези с потенциал им дават по-доброто място под слънцето, докато другите оставят на сянка. Има много видове интелигентност, но модерната образователна система обръща внимание само на един вид интелигентност.

Би ли се върнал там?

Не, не бих живял в Америка отново, защото вече съм се установил в България. Не съм сигурен дали искам да се местя някъде. Смятам, че всички трябва да се стремим да си осигуряваме базови неща, а след това да изградим среда. Важно е и да помагаме на самочувствието си.

САЩ има и тъмна страна. Разкажи ни повече за бедността по улиците на Филаделфия?

Наскоро бях в Америка и приятели ми предложиха да се разходим до Филаделфия и реших, че би станало добро съдържание. Е, дори не можах да изляза от колата. Говорим за такова ниво на пропаднал район! Но там бедността не е проблемът, а пристрастяването към тежките наркотици. Това се случва и в бедните квартали на Ел Ей, Чикаго… Може би за това е виновна и образователната система, която дава слънце само на едните, а другите изпадат и остават на улицата.

Съществува ли наистина Karen?

Най-смешното нещо е, че в последните 2 години няма нито едно родено бебе, кръстено Карън. Според мен белите жени в САЩ се чувстват овластени, защото системата в Америка ги защитава, заради годините, в които са били потискани. Карън е образ на някой, който е от висок среден клас, защото от богатите няма Карън. Това е расово и класово определение. Ако у нас има такъв образ, той би се казвал Минка - българската Карън пък много вярва в конспиративни теории.

САЩ vs България: Защо Мишо се върна в Пловдив?
Снимка: instagram.com/mishomoi

Какво му куца на здравеопазването в Америка?

Наблюдавам, че много хора идват на дентален туризъм в България, защото в Америка тези услуги са много скъпи. Мой приятел трябваше да си извади зъб и това щеше да му струва 20 000 долара. По-евтино ще му излезе да отиде до България и да си оправи зъбите там. Здравеопазването е болна тема, защото е изцяло частно и държавата не те осигурява. Хората зависят от решенията на застрахователните фирми, които не покриват всичко, което ти обещават. Ако нямаш добре осигурена работа, трябва да извадиш от джоба си. В Канада пък е тотално национализирана и това също е проблем. Там цялата процедура е много бавна и тромава. За да си махнеш бенка чакаш години. Докато у нас е комбинация от двете и хората могат да избират. Бих предпочел българската система със сигурност.

САЩ vs България: Защо Мишо се върна в Пловдив?
Снимка: instagram.com/mishomoi

По какво можеш да познаеш българите в САЩ? 

По псувните! И може би по веждите! Когато за първи път се върнах в България, когато влизах в магазин всички моментално започваха да ми говорят на английски, още преди да съм си отворил устата. След това осъзнах, че причината е нещо, свързано с лицето ми. Огледах се и установих, че когато сбръчкам вежди приличам повече на българин, а когато съм усмихнат, хората ме мислят чужденец. Тайната е във веждите!

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин