С какво е известно Шеверни? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
С какво е известно Шеверни?
Автор: Елена Исаева

Сгушен в живописната долина на Лоара във Франция, Château de Cheverny, често известен просто като Cheverny, е забележително свидетелство за френската архитектурна елегантност и историческо значение. Този прекрасен замък е известен със своите добре запазени интериори, зашеметяващи градини и дългогодишна традиция на лов, която продължава и до днес. В това изследване от 540 думи ще разкрием завладяващата история и уникалните характеристики, които правят Шеверни известен скъпоценен камък на долината на Лоара.

Историята на Cheverny датира от началото на 17-ти век, когато е построен от семейство Hurault. Замъкът е останал в семейството Hurault повече от шест века, което го прави един от малкото частни замъци, които никога не са били продавани от построяването му. Тази забележителна приемственост е запазила наследството и автентичността на замъка.

С какво е известно Шеверни?
Снимка: pixabay.com

Шеверни е известен със своята хармонична комбинация от архитектурни стилове. Фасадата показва класическата френска архитектура от периода Луи XIII, характеризираща се със симетрични линии и изискана простота. Интериорът, от друга страна, отразява пищния стил на 18 век. Посетителите са посрещнати в пищно обзаведени стаи, украсени с изящни гоблени, старинни мебели и впечатляващи полилеи.

Един от акцентите в интериора на Cheverny е големият салон, който включва забележителна колекция от гоблени от 17-ти век Gobelins. Замъкът може да се похвали и с впечатляваща библиотека с колекция от над 2000 книги, някои от които датират от 16 век.

Шеверни спечели международна слава като вдъхновение от реалния живот за измислената зала Марлинспайк (Château de Moulinsart на френски) в любимата поредица от комикси на Ерже „Приключенията на Тинтин“. Феновете на Тинтин могат да изследват замъка и неговите земи, за да видят оживяването на познати обстановки и предмети от комиксите.

Една от най-трайните традиции на Шеверни е връзката му с лова. Обширното имение на замъка обхваща тучни гори и девствени езера, идеални за лов и дейности на открито. Ловният сезон в Шеверни е почитана от времето традиция, като глутница от 70 ловни кучета, предимно чистокръвни френски поатевин, е централна характеристика на имението.

Всеки ден в 11:30 сутринта посетителите на Шеверни могат да станат свидетели на грандиозното хранене на хрътките, традиция, която се поддържа от векове. Това е гледка, която предизвиква романтиката и историята на френската провинция.

Замъкът е заобиколен от щателно поддържани градини, пълни с геометрично оформени цветни лехи и богато украсени фонтани. Паркът в английски стил, проектиран през 19 век, предлага приятен контраст с официалните френски градини. Посетителите могат да се разхождат спокойно сред буйната зеленина и спокойните езера, което го прави приятно място за разглеждане.

Cheverny остава процъфтяващо семейно имение и до днес. Настоящият собственик, маркиз дьо Вибрайе, заедно със семейството си, продължават да живеят в част от замъка, докато посрещат посетителите да изследват останалата част. Тази уникална комбинация от историческо съхранение и съвременен начин на живот добавя личен щрих към очарованието на замъка.

Cheverny е отворен за обществеността и предлага обиколки с екскурзовод, които дават представа за историята, изкуството и традициите на замъка. Очарователната атмосфера и богатото наследство на Шеверни го правят предпочитана дестинация за туристите, търсещи автентичния вкус на френската култура и история.

 

В заключение, непреходната красота на Шеверни, историческото значение и запазването на благородните му традиции го правят очарователна дестинация в долината на Лоара. Връзката му с приключенията на Тинтин, великолепието на неговата архитектура и интериор, както и продължаващата практика на лов допринасят за уникалния чар на Шеверни, което го прави задължителна атракция за всеки, който изследва културните съкровища на Франция.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин