Събор на овцевъдите: А ти колко бързо стрижеш овца? - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Събор на овцевъдите: А ти колко бързо стрижеш овца?

Колко бързо можете да се справите със стригането на една овца? А колко време ще ви отнеме да я издоите? Тези, за които грижата за овцете е ежедневие, се събраха на Втория национаелн събор на овцевъдите край Петропавловския манастир, край Лясковец, Велико Търново.

Празненствата започнаха на 24 май и изправиха едни срещу други най-големите майстори по стрижба и доене на овце, собствениците на породисти овце, кози и овчарски кучета, производителите на всякакви продукти от овче мляко, изпълнителите на народни песни и танци, занаятчии и гости. Около 100 000 са очакваните посетители за двата дни на събора през 2013 г. В отделна шатра е разположена изложба, посветена на овцевъдството през вековете, изготвена със съдействието на няколко историески музея в Българи.

Ути Бъчваров пък приготви най-сладкия и най-големият курбан. Исполинският казан с диаметър 2 метра и 600 литра вместимост е изкован по поръчка на Ути от 200 кг българска мед и е монтиран на специална конструкция. Кулинарното съоръжение беше осветено по време на събора, а сготвената курбан чорба бе споделена с присъстващите. Ути Бъчваров демонстрира кулинарния си майсторлък и в приготвянето на агнешко с лук в другия свой гигантски уред - тиган, изработен от стар локомотив.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Kasiopeq Haralampieva, 27.05.2013 | 09:18
чудесно са отпразнували празника :)
Абонирайте се за нашия бюлетин