Шампионат по камилска борба в Селчук, Турция - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Шампионат по камилска борба в Селчук, Турция
Автор: Елена Исаева

Камилска борба? Да правилно прочетохте. Това събитие се случва в град Селчук, който се намира в Турция, близо до прочутият исторически град Ефес. Освен с множеството си интересни историческите забележителности, районът около Селчук е известен именно с провеждането на състезание по камилска борба.

 

В миналото пастирите, полуномади са провеждали състезания по камилска борба.  В наши дни такива състезания се провеждат само в няколко села по егейското крайбрежие. Организират се няколко състезания, като най – голямото от тях се провежда край град Селчук, на огромно поле с размерите на стадион.

Шампионат по камилска борба в Селчук, Турция
Снимка: pixabay.com

 

Всяка година през месец януари многобройни посетители от различни краища на страната и от чужбина се събират край туристическия град, за да станат свидетели на силно оспорваното голямо състезание по камилска борба. Подготовката за състезанието е много пищна и грандиозна. Празнично украсена процесия от няколко хиляди камили, водени от своите стопани преминават по улиците на града, което е наистина впечатляващо. Това са специален вид камили тюлу, сполучливо получена кръстоска между едногърби и двугърби камили, украсени с красиви, пъстри увиснали декоративни пискюли и гърбици, покрити с ярки седла и одеяла, с пищни, извезани от талантливи жени бродерии. Стопаните им са облечени в традиционни празнични облекла. Множествотто от хора е огромно, на всички улици от двете страни зрителите са се подредили много по – рано от уречения час на преминаване на процесията. Всеки е бързал да отиде възможно по – рано, за да заеме по – предна позиция и да има видимост на цялата процесия. Гледката на това колоритно шествие е внушителна и неописуема, а радостта и настроението са повече от страхотни.

Шампионат по камилска борба в Селчук, Турция
Снимка: pixabay.com

 

Камилите спокойно се клатят по пътя, свикнали да участват в този вид състезания, като всяка от тях е с намордник, за да не се получат наранявания и да не се стигне до хапане между самите камили. Когато процесията стигне до огромното поле, подготвено предварително и украсено празнично за целта, камилите спират и се подреждат в готовност да бъдат включени в борбите.

Мъжките камили са изключително тихи и смирени, за това стопаните им ги разгорещяват, за да могат да се бият с останалите. Всеки рунд продължава около десетина минути. Борбата се изразява в блъскане на животните едно с друго, опитвайки се да натикат главата на съперника си под гърдите си, като изпускат обилни слюнки. Когато някоя от камилите побегне, другата се излъчва за победител. До сериозни травми почти не се стига, но ако сте застанали в първите редици, съвсем близо до „тепиха“, има опасност да бъдете сериозно оплюти от камилите, а понякога дори и някоя неприятна физиологична струя може да достигне до вас. Състезанията са оспорвани, журито има нелеката задача да следи какво се случва на терена, понякога налага наказания, когато не се спазват правилата.

Отстрани тълпата от наблюдаващи весело подвиква и поощрява свите любимци сред камилите. Може и вие да се слеете с това мнозинство от хора, за да се докоснете до анадолската култура и обичаи. Звучи странно, но определено е доста интересно, различно и много колоритно. Заслужава си да се присъства на събитие от подобен тип поне веднъж.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин