Шофиране в Полша – няколко неща, които трябва да знаете - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Шофиране в Полша – няколко неща, които трябва да знаете
Автор: Peika.bg
Шофиране в Полша – няколко неща, които трябва да знаете
Снимка: pixabay

Имаме всички съвети, от които се нуждаете, за да се чувствате спокойни и уверени в навигацията по пътната мрежа, за да можете да се възползвате максимално от тази брилянтна европейска дестинация. И има толкова много за разглеждане и правене в тази очарователна страна. Тя е 5-та по население в ЕС (37,7 милиона) и може да се похвали с брилянтни градове като столицата Варшава, Краков, Лодз, Познан, Гданск и други. Историците смятат, че е имало хора в тази конкретна част на света от около 10 000 г. пр.н.е., но тя не е получила името си до средновековната епоха, благодарение на племето Polan. Тя приема първата модерна конституция на континента през 1791 г., става социалистическа нация след Втората световна война и се превъплъщава като демократична държава през 1989 г.

Но какво има да се види и прави в Полша? Като за начало можете да отидете дълбоко под земята, за да посетите зашеметяващата солна мина Wielickza (която работи от 13-ти век до 2007 г.). А замъкът Малборк е друго впечатляващо предложение. Най-големият средновековен замък в света е построен за кръстоносните тевтонски рицари през 14-ти век и въпреки щетите през Втората световна война, той все още е достатъчно зашеметяващ, за да заслужи статут на ЮНЕСКО за световно наследство. Можете също така да се разхождате из мистичната Крива гора в североизточна Полша, да карате каяк във възвишената Мазурско езеро и да смените четирите колела за чифт здрави туристически обувки, за да откриете умопомрачителните Татри. Но това не е всичко, защото ако искате да разпуснете в Полша, има няколко града с превъзходен нощен живот.

Сега апетитът ви е повишен, нека започнем с тези съвети за шофиране.

Неща, които трябва да знаете за шофирането в Полша

Шофира се отдясно

Първият основен съвет относно шофирането в Полша е, че трябва да се случва от дясната страна на пътя и да изпреварвате отляво, т.е. както е в България. В световен мащаб 163 страни и територии шофират отдясно, докато 76 шофират отляво (повечето от тази последна група са бивши британски колонии). Смята се, че традицията за шофиране отляво може да бъде проследена още от римско време.

Пазете се от автобусите

В Полша автобусите имат предимство при много сценарии. И си го взимат при всички случаи! Те ще излязат пред вас без предупреждение, ще спрат внезапно, ще направят каквото и да е. Така че шофирайте вниманително и очаквайте неочакваното всеки път, когато сте близо до автобус в тази част на света.

Предпазни колани

При условие, че колата ви е оборудвана с предпазни колани отпред и отзад, използването им е задължително. И освен това, всички деца под 12 годишна възраст и 150 см височина трябва да използват подходящите столчета за кола. Ако вие сте родителят и/или човекът, който управлява колата, ваша отговорност е да се уверите, че всички са сложили коланите.

Лоши пътища? 

Вие живеете в България? Значи нищо не може да ви учуди, но все пак...

Първо, в Полша има някои наистина добри пътища. Например основните магистрали са добре поддържани и като цяло са с висок стандарт. Но селските пътища? Не толкова. Селските пътища в Полша често са тесни, с дупки, лошо осветени и пълни с пешеходци, велосипедисти, трактори и каруци. Избягвайте ги, ако изобщо е възможно, но ако не е, продължете с повишено внимание. Друго нещо, което трябва да имате предвид при по-големите пътища, е количеството камиони, които ще срещнете (това е основен транспортен маршрут от източна към западна Европа). Шофирайте внимателно и спазвайте дистанция.

Шофиране в нетрезво състояние

Поляците гледат строго на шофирането в нетрезво състояние – границата тук е 0,02%, а не 0,5% като при нас. Можете да изчислите колко алкохол ви позволява да приемете, но честно казано е толкова малко, че е по-добре изобщо да не припарвате до кола след няколко глътки. Също така не забравяйте, че има всички шансове да превишите лимита на алкохол на сутринта след тежък запой, така че дайте на алкохола достатъчно време да напусне тялото ви, преди да седнете отново зад волана.

Наем на кола

Предварителната резервация е най-лесният вариант от всички – ако изберете Enjoy Travel, ще получите изгодни предложения от редица местни и международни партньори за отдаване под наем. Трябва да сте на 21 години, за да наемете кола в Полша и някои фирми ще наложат допълнителна такса, ако сте под 25 години.

Изпреварване

В Полша има няколко места, където нямате право да изпреварвате. Те включват кръстовища, в лицето на насрещно движение, на трамвайни спирки, автобусни спирки и железопътни прелези, велосипедни преходи и неконтролирани пешеходни пътеки.

Ограничения на скоростта

В населените места ограничението на скоростта е 50 км/ч между 5 и 23 часа и 60 км/ч между 23 и 5 сутринта. Ограничението на скоростта по магистралите е 140 км/ч. Глобите за превишена скорост могат да варират от около £10 до над £300 (в зависимост от тежестта). Ако имате собствена навигация и тя маркира камери за скорост, ще трябва да изключите тази функция в Полша, защото е незаконна.

Неща за вземане в колата

Освен вашите документи, има няколко основни предмета, които трябва да сложите в колата си, те включват предупредителен триъгълник, дефлектори на фаровете, светлоотразителна жилетка и пожарогасител. Моля, не внасяйте месо или млечни продукти в Полша и можете да внасяте плодове, зеленчуци и растителни продукти само ако получите сертификат. 

Пътни такси

В Полша има платени пътища, но няма електронна винетна система, така че трябва да плащате всеки път на пунктовете за плащане на такси, за да използвате пътищата A1, A2 и A4. Можете да изберете безплатен маршрут за повечето пътувания, като използвате второстепенни пътища, но това ще ви отнеме повече време, тъй като пътните условия не са толкова надеждни, а пътищата са по-малки и по-бавни.

Пътувания

Има много прекрасни пътешествия в Полша. Най-добрите живописни обиколки включват криволичещия път 100 Bends Road (с неговия възвишен пейзаж от долината Klodzka), спиращ дъха панорамен път Jura Castles (включващ вековни замъци и романтични скитащи се руини) и възвишения път Eagles Nest Route през великолепния регион Malpolska. Междувременно друго кратко, но приятно шофиране е 39-километровият панорамен път на крайбрежието на Леба от Леба до Курова, докато панорамният път на Горна Силезия ви отвежда на 227 километра от Пижовице и Тарновски Гори. 

Най-добрите автомобили под наем в Полша

Популярните автомобили в Полша включват Toyota Corolla, Toyota Yaris и Skoda Oktavia. В Enjoy Travel можете да наемете малък автомобил като Fiat 500, икономичен автомобил като Mazda 2, компактен модел като Kia Creed, стандартен автомобил като Opel Insignia Sports Tourer и много други. Партньорите за коли под наем на летище Варшава включват Alamo, Abbycar Rentals, Enterprise, Europcar, Hertz, Budget, Avis, Alamo, Thrifty и Express Car Rental.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин