Шпреевалд – немското градче, в което се придвижваш само с лодка - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Шпреевалд – немското градче, в което се придвижваш само с лодка
Автор: Peika.bg
Шпреевалд – немското градче, в което се придвижваш само с лодка

Сигурно никога не сте чували за Шпреевалд – впечатляващо градче-резерват в Германия, известно още като „немската Венеция”.

То се намира на 100 км югоизточно от Берлин, в провинция Бранденбург.

Шпреевалд представлява впечатляващ биосферен резерват, намиращ се в ниска област. Той е един от най-красивите и зелени ваканционни места в цяла Германия. Неговите канали всъщност са стотици малки водни пътя, по които минава река Шпрее.

Както и по-голяма част от Бранденбург, този район е изваян по време на последната ледникова епоха. С топенето на ледниците започнала да се формира деликатна мрежа от потоци, минаващи около малки пясъчни острови. С течение на времето се образували още блата с гъсти гори от бор, бреза, върба, дъб и други дървета.

Районът на днешен Шпреевалд е населен от древността още между II и V в. там живеели германски племена. През VI в. на мястото за пръв път пристигат славянски заселници, като именно по тяхно време природният пейзаж на Шпреевалд бил култивиран. Така голяма част от горите били превърнати в земеделска земя, появила се мозайка от полета, ливади и пасища.

58026

В наши дни върху малките пясъчни островчета няма да видите земеделски земи, а жилищни сгради. Интересното е, че всяка къща има свое собствено малко пристанище и лодка, с чиято помощ се събира реколтата от полетата и с която се придвижват.

Ако сте отседнали в Берлин, може да се възползвате от еднодневните екскурзии, които се предлагат до Шпреевалд, като резерватът е защитен в списъка за културно наследство на ЮНЕСКО. Посетителите му могат да се отдадат на каране на кану или каяк по обширната водна мрежа, наречена „Флийсе”. Освен това градчето предлага възможности и за други дейности като разглеждането на замъци, музеи и черкви, които определено не са за изпускане.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин