Сицилия срещу Сардиния: кой италиански регион да изберете? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сицилия срещу Сардиния: кой италиански регион да изберете?
Автор: Peika.bg
Сицилия срещу Сардиния: кой италиански регион да изберете?
Снимка: Unsplash

Италия е страна, която е надарена с не един, а два огромни островни региона в Средиземно море. 

И двата региона са прекрасни и пълни с църкви, лозя и места, свидетелстващи за хилядолетна история. Въпреки това Сицилия и Сардиния са много различни. 

Ако ви предстои пътуване до Италия, но се колебаете дали да изберете Сицилия или Сардиния, ние ще ви помогнем: 

Сицилия

Сицилия срещу Сардиния: кой италиански регион да изберете?
Снимка: Unsplash

Някои места в Сицилия притежават ослепителна красота и блясък, но всъщност смелата душа на Сицилия, възхитителните девствени пейзажи и културни съкровища са това, което го правят толкова завладяващ и неустоим като ваканционна дестинация. 

Ако си мислите, че в Сицилия ще откриете мек златист пясък, осеяни с чадъри и търговци плажове, помислете отново. Крайбрежният Чефалу, разположен на Тиренското крайбрежие, ще ви впечатли със своите невероятни плажове и стар град, показващ един от най-големите арабско-нормандски архитектурни шедьоври на Сицилия.

Гмуркането с шнорхел край напечени от слънцето скали с местните жители на Capo Cefalù, разкриването на малки каменисти заливчета, обгърнали изумрудени води в Riserva Naturale dello Zingaro, и катеренето по скали до естествения piscina (плувен басейн) на Capo Milazzo в морето са само част от вдъхновяващите неща, които можете да правите и видите в Сицилия.

Ако пък търсите природна красота и уединение, просто се насочете на юг към дивия и брулен от вятъра морски бряг на защитения от WWF Riserva Naturale di Torre Salsa на средиземноморския бряг на Сицилия.

Сицилия разполага също с величествени острови: архипелагът Егади и Еолия. А любителите на вулканите могат да се насладят на величествената красота на Етна. 

В Сицилия можете да видите също зашеметяващата колекция от римски, византийски и арабско-нормандски мозайки (трябва само да посетите включената в списъка на ЮНЕСКО Villa Romana del Casale или Cattedrale di Monreale).

Едно от най-забележителните неща в Сицилия е храната. Честно казано е трудно да се каже от къде да започнете. Задължително трябва да опитате frittura mista (дълбоко пържени морски дарове), гранита (типичният за Сицилия студен десерт), супа от омар и много други. Не забравяйте да се насладите и на вкусните италиански каноли. 

Сардиния 

Сицилия срещу Сардиния: кой италиански регион да изберете?
Снимка: Unsplash

Островът е толкова абсурдно популярен и толкова често се показва на екраните – от семейната драма в „Кръстникът“ до тайните на свръхбогатите в „Белият лотос“ – че хората имат усещането, че са били там, без изобщо да са посещавали Сардиния. Привлекателността на това място е неоспорима, но страда от "проклятието" на масовия туризъм. През лятото там има ужасно много хора...

Какво знаете за този остров? Вероятно не е много, освен ако случайно не сте били там. Може би сте чували за Коста Смералда, там, където знаменитости с луксозни яхти избягват папараците.

Истината е обаче, че в Сардиния има много вълшебни места. 

Да започнем с плажовете. Сардиния разполага с някои от най-безумно красивите плажове в Европа. Често ги оприличават на Карибите. Ще бъдете очаровани от изящните заливи на източното крайбрежие на Golfo di Orosei, много от които могат да бъдат достигнати само пеша или с лодка. Тук назъбените варовикови скали "се гмуркат" към белите като брашно пясъци и тюркоазеното море. 

На северния бряг, архипелагът Ла Мадалена крие великолепни заливи и невероятни лазурни води. 

Насочването на запад разкрива големите дюни и вълни на Коста Верде, докато южното крайбрежие на Ис Арутас блести с дъга от мразовито бял кварцов пясък.

Трудно е човек да си избере любимо място в Сардиния...

Но плажовете са само върхът на айсберга. Природните богатства на това място не отстъпват по никакъв начин на вулкана Етна в Сицилия. 

Страхотните пешеходни преходи са много, но изкачването през тиха долина до мистериозните руини от бронзовата епоха на Тискали и преходът до Гола Су Горропу, където 400 м високи стени от отвесен варовик се издигат над осеян с камъни пролом е нещо, което просто трябва да направите. Това място често е наричано „Гранд Каньон на Европа“. 

Най-трудният преход в Италия? Отправянето извън радара на едноседмичния Selvaggio Blu trek на Golfo di Orosei е епично, включващо катерене, спускане с въже и къмпинг край осветеното от звезди море, сякаш сте последният останал човек на земята. 

Ако обичате водните спортове, в Сардния можете да практикувате уиндсърфинг, кайт сърф, гмуркане, каякинг и много други. 

По отношение на историята, Сардиния има какво да предложи, а именно 7000 мегалитни нураги, кули от бронзовата и желязната епоха и селища, които включват tombe dei giganti (гробници), pozzi sacri (свещени кладенци) и domus de janas (приказни къщи). 

Храната също не е за подценяване. Пастата тук е сензационна: изсушената на слънце, подобна на кускус фрегула; черупкообразната malloreddus, плуваща в богат сос от домати, чесън, босилек и шафран; подобните на равиоли кулурджиони, пълнени с пекорино и мента. А морските дарове? Божествени са. Опитайте морски таралежи и омари от Алгеро, гигантски gamberi rossi (червени скариди) и Cabras bottarga (хайвер от кефал). 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин