Скален манастир „Тъпаните“ край неморското село Китен - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Скален манастир „Тъпаните“ край неморското село Китен
Автор: Елена Исаева

Един от може би най-интересните скални манстири на територията на България се намира между селата Блъсково и Китен. Но не се заблуждавайте, това не е онзи изключително популярен морски курорт у нас – Китен. Тези две селца се намират в община Провадия. Тази интересна дестинация за съжаление не е от най-популярните сред туристите, но предлага едно приключенско пътешествие, водещо ви към място с невероятни скални образувания, датиращо от векове и пазещо в себе си интересни истории за отдавна отминали събития.

Манастирът е построен през Средновековието, когато по нашите земи е било разпространено движението на монасите отшелници. На това място скалите са били естествено оформени в ниши, които в последствие монасите са разширили и са използвали за килии. Манастирът има интересна архитектура, изграден е на три нива, свързани по между си с тайнствени проходи, които са достъпни посредством скални стъпала и дървени стълби.

Първото ниво е съставено от две помещения едно над друго, свързани по между си с тунел. Най-голямаоо помещение се намира на второто ниво и представлява естествена пещера, допълнително разделена с дървени прегради, обособени вероятно като отделни монашески килии. На третото най-високо ниво се намира църквата, която има сводест вход. Манастирът е така построен, че изцяло е обърнат в посока север - юг към землището на село Блъсково и по-скоро е издълбан в широчина, отколкото по главната ос, като се предполага, че това е особеност на архитектурата на ранно – християнските храмове, зародили се в Сирия. Олтарните ниши са правоъгълни, едноделни и плоскодънни, което също се среща в сирийската архитектура. Предполага се, че това е и най-ранният образец на Балканите на т.н. Сирийски олтар, познат в храмовото строителство на Изтока през IV V век. Тези архитектурни факти се свързват с миграцията на малоазийското и сирийско население към Черноморския бряг и към Добруджа.

 Ако се изкачите по каменното стълбище на върха на скалното плато, пред вас ще се открие уникална гледка към цялата Провадийска долина, към зелените ливади и язовир Блъсково.

В подножието на скалите и в началото на платото има скални рисунки, които за съжаление вече почти са заличени от влиянието на климатичните природни условия. Ерозията руши скалите, а по този начин „ изчезват“ и скалните рисунки.

Освен красивата гледка, на самото плато може да се видят интересни цилиндрични шахти, опреличавани на скални комини, с различни форми и дълбочина. Най-дълбокият от тях достига до 3 метра дълбочина, а в долния си край има отвор и представлява своеобразен тунел, чието предназначение и до днес не е разгадано.

Името на манастира Тъпанит идва от звука на тъпан, който се получава при чукането с камък или тояга по скалите.

Манастирският комплекс е разположен на отвесни скали върху плато, обрасло в гъста растителност. Мястото е трудно достъпно, но при желание и добро физиеско състояние може да се качите до най-високата точка, на платото.

В района има и други интересни скални манастири, а за любителите риболовци, съвсем близо до манастира се намира язовир Блъсково.

Сравнително близкото местоположение на манастирите до Варна и Черноморския бряг е добра предпоставка за съчетаване на морската почивка с природо – опознавателен туризъм.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин