Скалните пирамиди в България - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Скалните пирамиди в България
Автор: Елена Исаева

Скалните пирамиди са много интересни природни образувания, които се формират по стръмните склонове на по-лесно рушащи се скали като пясъчници, туфи и други. Образуват се от течаща вода и топенето на снеговете като горния скален слой се отмива.

 

В България има няколко скални образувания, като най-известните сред тях са:

Скалните пирамиди в България
Снимка: Елена Исаева

Мелнишките пирамиди са също много популярни не само в България. За да видят това чудо на природата, тук идват туристи от цял свят. Разположени са в югозападната част на Пирин, а близостта им до най-малкия град в България, Мелник, ги прави желана и много посещавана дестинация у нас. Обявени са за природна забележителност през 1960 г. На височина те достигат до внушителните 100 меетра, като на места са отвесни. По върховете им растат треви и широколистни дървесни видове. Самите пирамиди имат интересни причудливи форми, приличащи на изваяни от майстор скулптури. Някои наподобяват скални гъби, купа сено, планински върхове, готически храмове и всевъзможни изображения.

Стобските пирамиди са може би най-известните скални пирамиди на територията на страната. Те са много популярни сред туристите и любителите на природни забележителности. Намират се в района на село Стоб, в западната част на Рила планина. Стобските пирамиди са изключително сложна композиция от конусовидни и пирамидални образувания. Неслучайно през 1964 г. са обявени за природна забележителност. На места височината на отделните образувания достига до 12 м.

Повечето от пирамидалните конуси са без растителност. Най-често срещаните растителни видове, разстящи по склоновете на част от природно залесените конуси са: зимен дъб, маслинолистна круша, полски бряст, бадемолистна круша и други.

Легенда разказва, че някога девойка и младеж били влюбени и искали да се оженят, но майката на момичето не била съгласна с тази женитба. В деня на сватбата майката проклела дъщеря си, когато целуне своя възлюбен, всички гости дошли на сватбата да се превърнат в камъни.

Интересна е и историята на село Стоб. Някога, по времето на кан Пресиян през XIX век, на мястото на селото се е издигал град – крепост на име Стоби.

Източно от град Кърджали, в Източните Родопи се намират така наречените Кърджалийски пирамиди. Те са се формирали преди 40 милиона години, когато Източните Родопи са били дъно на море. Образували са се от утаена вулканична пепел и склани късове. Някои от тях са се формирали от туфи, което е причина да са по-податливи на рушене.

Най-известната скална група сред Кърджалийските пирамиди е Скалната или наречена още Каменна сватба, която се намира близо до село Зимзелен. Повечето от тях представляват фигури на хора и животни, разположени са на площ от около 50 декара, а на височина достигат до 10 м. Сред местните се разказва легенда, която разказва за странен обичай в далечното минало – когато имало сватба, всеки, който зърне лицето на булката се вкаменява. Така при поредна сватба времето било ветровито, вятърът духнал и отвял булото на булката, а всички сватбари се вкаменили.

Всички пирамидални образувания са лесно достъпни, може да бъдат посетени за един уикенд. Които и от тях да посетите, ще бъдете впечатлени от уникалността на природата, ззаслужават си вниманието. Позволете си това удоволствие за сетивата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин