Слоницата в Берлинския зоопарк може сама да бели банани - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Слоницата в Берлинския зоопарк може сама да бели банани
Автор: Peika.bg
Слоницата в Берлинския зоопарк може сама да бели банани
Снимка: pexels

Интелигентността на слоновете пленява както учените, така и любителите на животни от десетилетия. Слоновете са умни, наблюдателни и с отлична памет. Тяхната интелигентност обаче не спира дотук. Слоновете също много лесно научават нови неща. Това стана ясно наскоро, благодарение на сладък гигант на име Панг Фа от Берлинската зоологическа градина. Слонът се научил да бели банани, за голяма изненада на служителите в зоопарка.

Въпреки че звучи като страхотен трик, на който Панг Фа е била обучена, слонът е самоук, тъй като никой не ѝ е показал как да обели банан. Смята се обаче, че животното е придобило тази способност, след като е наблюдавало как посетителите на зоопарка си белели банани. „Фа счупва банана, изтръсква и събира плода и изхвърля кората“, пише групата учени, публикували тази любопитна история в Current Biology. „Разклащането и беленето се повтарят, докато в кората не остане никакъв плод, а остатъците се проверяват многократно с върха на хобота.“

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Zoo Berlin (@zooberlin)

Сякаш това не е достатъчно, Панг Фа не се задоволява с всеки банан. Тя е придирчива в яденето и има висок стандарт за плодовете, които ще консумира. „Предлагахме на Фа банани в продължение на седмици, без тя да обели нито един“, посочват учените. Първоначално мислейки, че тя отхвърля някои банани произволно, те започнали да забелязват тенденция: нейните предпочитания за обелване варирали силно в зависимост от зрелостта на банана. „Фа никога не е белила зелени или зелено-жълти банани. 82% от бананите, които слоницата е обелила били жълто-кафяви банани или изцяло кафяви“, заявяват те.

С това те научили, че Панг Фа може също да различава плодовете по техния цвят и зрялост. „Подобно на другите слонове, Фа консумира зелените и леко жълтите банани цели. Тя отхвърля кафявите банани, но за разлика от другите слонове, когато е сама, тя бели жълто-кафявите банани“, съобщават учените.

Въпреки че способностите ѝ са изключително впечатляващи, Панг Фа е доста срамежлива. Учените наблюдавали социално хранене с банан, където към нея се присъединили дъщеря ѝ Анчали и друг женски азиатски слон на име Дръмбо. Тогава тя изяла повечето от жълто-кафявите банани цели. Тя също запазила последния банан за обелване по-късно.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Zoo Berlin (@zooberlin)

Истината е, че Панг Фа не е първият слон, който бели банани. Учените заявяват, че са виждали видеоклипове на други подобни същества със същата способност. Те обаче установяват, че обстоятелствата го правят изключително. „Поведението на Фа при белене може да е свързано с историята на нейния живот. Когато пристига през 1987 г. в Берлин, тя все още е частично хранена от бутилка от гледачи на слонове. Нейният главен гледач постоянно я хранел с обелени банани и то обелени директно пред нея“, отбелязват наблюдателите, затвърждавайки хипотезата си, че тя е придобила това умение, като е наблюдавала хората около себе си.

Любопитно е, че изглежда никой друг слон не е възприел техниката на Панг Фа, дори и най-близките до нея. „Фактът, че дъщерята на Панг Фа, Анчали не е придобила това умение, предполага, че не е особено лесно за научаване", пишат те. И въпреки че ѝ е по-комфортно да го прави, когато е сама, други слонове са я виждали много пъти.

Панг Фа изглежда е един на милион. Тя не само е разработила нещо рядко, но също така е вдъхновила нови пътища за изследване на поведението на животните в хората. „Открихме много уникално поведение“, казва ученият Майкъл Брехт. „Това, което прави поведението на Панг Фа толкова уникално, е комбинация от фактори – умение, бързина, индивидуалност и предполагаем човешки произход – вместо един-единствен поведенчески елемент.“

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин