Софийският университет – дом на интересни музеи - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Софийският университет – дом на интересни музеи
Автор: Елена Исаева

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е не само най-старото висше учебно заведение в България, но и най-голямото такова. Той определено е гордостта на академичната общност в нашата страна, да не говорим, че и сградата е истинско произведение на изкуството. В Софийския университет има хиляди студенти, които се обучават в множество интересни бакалаварски, магистърски и докторантски програми. Тук преподават и са преподавали едни от най-големите светила в университетските среди в България и на Балканите.

На територията на Софийския университет има 3 музея – музей на Софийския университет, музей по палеонтология и исторична геология и музей по минералогия, петрология и полезни изкопаеми.

Софийският университет – дом на интересни музеи
Снимка: Елена Исаева

 

В музея на Софийския университет подробно е представена историята му, както и историята на образованието по нашите земи. Има различни интересни експонати – снимки, текстове, които показват славната история на най-старото висше учебно заведение в България. Музеят се намира в ротондата на северното крило на петия етаж и е отворен за посетители от вторник до четвъртък от 14 до 17 часа.

Музеят по палеонтология и исторична геология се намира в севрното крило на петия етаж, в самото подкуполно простанство. Той е изключително интересен, както за възрастни, така и за деца. Безспорно най-интересният експонат, който заема и централно място пред самия вход на музея е скелетът на праисторическото животно от вида Дейнотериум. Това определено е гордостта на родните палеонтолози. Скелетът е намерен през 1965 г. в плиоценските пясъци край с. Езерово, Пловдивско. По зъбите се предполага, че е принадлежал на възрастен индивид със средна възраст от 40-45 г. Смята се, че видът дейнотериум е изчезнал преди около 10 милиона години. Копия на скелета са показвани на множество изложения, като на панаир във Виена е отличен със златен медал. В България, по-умалено копие на този дейнотериум има в музея по палеонтология в Асеновград. В музея още могат да се видят различни животни и растения от различните геоложки епохи. Тук може да се запознаете с различни интересни научни факти. Музеят разботи от понеделник до петък от 10 до 16 часа, с 1 часа почивка между 12 и 13 часа.

Софийският университет – дом на интересни музеи
Снимка: Елена Исаева

Музеят по минералогия, петрология и полезни изкопаеми също е много интересен. Той се намира в южното крило на петия етаж. В него има над 16 000 образеца на различни минерали и скали, в различни форми и цветове. Тук, както и в музея по палеонтология се обучават студенти в специалност геология. В музея по минералогия те се учат да разпознават различни минерали и скални късове по доста физични характеристики – цвят, твърдост, цепителност, блясък и много други. Мястото наистина е много интересно, с красиви експонати, за които може да научите доста информация – от какво са изградени различните минерали, за какво се използват и други. Работното време на музея е от понеделник до петък от 9 до 17 часа.

Софийският университет е наистина уникален, както със своята история, така и със своята архитектура. Сградата е абсолютно произведение на изкуството. Фасадата ѝ е украсена с различни скулптори, и е една от най-разпознаваемите в София. Тя е истински паметник на кулутрното ни и историческо наследство. Вътре в сградата, стените и стълбищата са направени от органогенен варовик, като по стените, ако се вгледате може да откриете следи от малки миди и други черупки на различни животински видове.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин