Топ 9 неща за правене във френските Пиренеи - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ 9 неща за правене във френските Пиренеи
Автор: Peika.bg
Топ 9 неща за правене във френските Пиренеи
Снимка: Unsplash

Пиренеите са известни със своите грандиозни залези, изобилие от възможности за туризъм и уникални пейзажи – наистина обширна, красива площадка за любителите на природата. 

С толкова много предложения е трудно да разберете откъде да започнете, когато планирате пътуване до тази част на Южна Франция. За щастие разполагаме с информацията, от която се нуждаете за най-важните неща за правене във френските Пиренеи.

1. Застанете под най-високия водопад във Франция

Вижте един от най-мощните водопади в Европа отблизо. Cirque du Gavarnie е дом на множество водопади, като при най-високия водата пада от 422 метра. Gavarnie е обект на наследството на ЮНЕСКО и водопадите се спускат от един от последните останали постоянни ледници на Пиренеите. Виктор Юго го описва като „Колизеума на природата“.

2. Участвайте във фестивала за колоездене Montee du Geant

Присъединете се към хиляди хора за различен ъгъл на Тур дьо Франс, с годишното церемониално изкачване на Tourmalet, придружаващо Geant. Geant е 3-метрова статуя на първия състезател, изкачил прохода преди повече от век. Всяко лято статуята се премества от зимния си дом в подножието на Турмале на върха за четири месеца. Участието е безплатно и можете да се включите, дори да не сте професионален колоездач.

3. Прекосете отвесни скали с жълтия влак

Ако търсите спокоен начин да разгледате Пиренеите, предприемете пътуване с Малкия жълт влак (Le Petit Train Jaune). Сгушено в подножието на източните Пиренеи, пътуването преминава покрай главозамайващи мостове, покрай драматични скали, през гори и бликащи потоци, докато се изкачва на около 1200 метра. 

4. Отидете на каньонинг на лунна светлина

Ако искате малко адреналин, опитайте каньонинг на лунна светлина. Каньонингът е много популярен в Пиренеите през лятото и можете да се придвижите по естествено дефиле през бързо течащ планински поток. Обиколките се предлагат и през деня, но е много по-специално под звездите.

5. Влезте в странния свят на кукления театър

Кукленото изкуство еволюира в причудливи нови форми и светове. Фестивалът на марионетките Mirepoix обединява кукли и техните създатели от цял свят, вариращи от странни и зловещи до грациозни и хипнотични. В продължение на четири дни в началото на август улиците оживяват с танци, театър и куклени циркове за много запомнящи се моменти, последвани от кабаре. Има дори семинари, в случай че искате да си направите своя собствена кукла.

6. Изправете се лице в лице с многоцветни риби

Неравното източно крайбрежие на Пиренеите пада внезапно и рязко в спокойното Средиземно море, където ще откриете първия подводен морски резерват на Франция. Разположен в спокойните води на Cerbères на прага на испанско-френската граница, резерватът обхваща 6,5 км брегова линия с пет наблюдателни станции за гмуркане с шнорхел. Ще откриете множество цветни риби и морски звезди.

7. Насладете се на рев на елени, горско къпане и пикник на лунна светлина

От другата страна на границата в испанските Пиренеи, Parc Natural de l'Alt Pirineu е шанс да се свържете отново с природата. Особен акцент е лятното наблюдение на звездите с телескопи по време на лунна разходка и пикник, където можете да видите галактики и планети без светлинно замърсяване. Или се свържете отново със себе си и природата чрез горско къпане. Използвайки традиционното изкуство "Шинрин-йоку", прекарайте време в слушане, гледане и дишане, за да се потопите в спокойствието на гората.

8. Посетете Еоличните стълбове 

Вижте интригуващите рисунки на природата под формата на „Приказни комини“, Еоличните стълбове или Худу. Достигащи до 15 метра височина, комините са направени от пясък и глина и са били оформени от времето в продължение на хилядолетия. Лабиринтът от внушителни, но крехки кули дава различна гледна точка към необятността на околния пейзаж.

9. Следвайте маршрута на катарите, потърсили убежище в Пиренеите

Открийте нова страна на Пиренеите, като следвате Катарската пътека. Пресичайки границата от Франция до Испания през GR 107, маршрутът е бил предприет от катарите през 13-ти век, когато са избягали от Инквизицията. Започвайки от Foix, целият маршрут отнема около две седмици. Забележителностите включват замъци, природни резервати и добър шанс да видите малки и набити коне Merens. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин