Троянски манастир в 12 любопитни факта - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Троянски манастир в 12 любопитни факта
Автор: Мария Ангелова

Троянският манастир - един от най-посещаваните манастири в България, разположен на брега на река Черни Осъм в красивия Троянски Балкан.

Независимо дали сте били тук или ви предстои, ето няколко любопитни факта, които да знаете, за да видите Троянския манастир през историите и манастирските му тайни:

1. Троянският манастир е трети по големина в България след Рилския и Бачковския.

2. В Троянския манастир се пази чудотворната икона света Богородица Троеручица. Тя е донесена от монах от Света гора още по османско време. Легендата разказва, че той дошъл при отшелник в Tроянско. Атонският монах останал известно време, но когато опитал да продължи по пътя си с иконата, конят му няколко пъти се препънал и паднал. В това монахът видял знак и я оставил. За чудотворната икона била построена малка църквица, около която постепенно бил изграден и Троянският манастир.

35981

3. В Троянския манастир Левски не само е намирал укритие, но и през 1872 г. тук е основан единственият в страната монашески революционен комитет начело с игумен Макарий. Днес две стаи в обителта са превърнати в музей, посветен на революционера.

35985

4. В манастира могат да се видят още стаята на цар Борис III,както и троянска битова стая от Възраждането. В манастирската музейна сбирка се пазят куп интересни предмети – като например пафти, дарени на манастира от Райна Княгиня.

35979

5. По време на Руско-турската освободителна война манастирът бил изходна база за разузнаване на Трета пехотна дивизия начело с генерал-лейтенант Павел Карцов. През лютата зима на 1877-1878 г. се осъществява драматичното преминаване на старопланинския хребет.

6. В църквата „Успение Богородично“ (в южния двор на манастира) в мраморен гроб е положено тялото на българския патриарх Максим – по изрично негово желание.

7. Самата църква е изографисана от Захарий Зограф в средата на 19-и век. Забележителен е автопортретът на самия Захарий, както и галерията с дарителите на манастира. Смята се, че изображенията на слон и лъв на източния корпус на манастира също са дело на зографа.

35986

8. Празникът на манастира е на 15 август, Успение на Света Богородица. Тогава се организира голям панаир, възникнал още през Възраждането.

35980

9. В манастирската костница се пазят костите на монаси, служили през вековете в манастира, бунтовници и обикновени християни. Всяка събота в костницата се извършва панихида.

10. Вижте и параклиса Голгота в манастира – наскоро обновен, той е направен в стила на Голгота в Йерусалим. Разпятието и всички икони са направени с техниката мозайка – много разпространена по време на Първото и Второто българско царство, но рядко срещана в наши дни.

35984

11. Предстои реставрирането на скита (скит – уединено отшелническо жилище) Свети Никола край Троянския манастир. Преди години този скит е бил любимо място за разходка на троянци, а по пътя е имало поредица от забавни табелки. Съвсем наблизо се намира и гробът на Велко Войвода.

12. Рецептата на сливовата ракия, която приготвят монасите в Троянския манастир, се пази в тайна, но част от съставките са известни. Единият вид ракия се приготвя с добавка от три билки – риган, жълт кантарион и планинска чубрица. Другият вид е „лечебна“ с 40 билки, които киснат определено време, а след това се отстраняват.

35982

Полезна информация: Троянският манастир е действащ, мъжки. Намира се в село Орешак, на 10 км от Троян. Разполага със стаи за настаняване на поклонници (с 2 легла, хладилник, телевизор с кабелна).  

35988

35977

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Боби Стефанов, 25.08.2018 | 07:05
Ако обичате котки, донесете шепа суха храна или някой кренвирш - котето в манастира е буквално кожа и кости и е изключително благодарно за всяка трохичка, която му осавите.
Абонирайте се за нашия бюлетин