Труимфалната арка на Барселона - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Труимфалната арка на Барселона
Автор: Peika.bg

Барселона оглавява списъка на много европейски посетители и има причина за това.

Но това, което може да се изненадате да чуете, е, че каталунската столица има своя собствена Триумфална арка, която е създадена през 19-ти век. Ето кратка история, както и как да посетите:

Триумфалната арка в Барселона, арка от 19-ти век

Разположена в близост до Parc de la Ciutadella, прекрасно зелено пространство, на което можете лесно да се насладите, ако предприемете безплатна и самостоятелна пешеходна обиколка на Барселона, е тухлената триумфална арка на Барселона, която датира от 19-ти век.

Построена за времето, когато каталунският град бил домакин на Всемирната изложба през 1888 г. и стояща на входа на грандиозния Passeig Lluís Companys (крайбрежна алея, пресичаща няколко градски квартала), арката пресъздава класически дизайни и напомня на много по-стари триумфални арки.

Това включва тези в Оранж, Прованс или в Реймс. Все пак трябва да се отбележи, че докато триумфалните арки традиционно се изграждат за честване на военни победи и други подобни, Триумфалната арка в Барселона вместо това е граждански паметник.

Архитектът, който е проектирал тази забележителност, е Хосеп Виласека и идеята му е да създаде произведение, което се стреми да предаде уважението на град Барселона към всички тези нации и страни, участващи в Универсалната изложба.

Въпреки това, за разлика от повечето класически арки, които са изградени от тежък камък, било взето решение да се изгради Триумфална арка от тухли. Върху нея има много нео-мудехарски релефи от по-светъл камък.

Освен ангели, фризът, който можете да видите, когато влизате в града, изобразява града, който посрещнал участниците на Всемирната изложба.

Междувременно, когато излезете през арката и следователно напуснете границите на Барселона от края на 1800 г., ще се насладите на фриз, изобразяващ победители, украсени с медали.

Перлата в короната на паметника са 49 фриза, изобразяващи провинциите на Испания, увенчани с мотив с герба на Барселона.

Днес арката се извисява на 30 метра височина и е вход към прекрасен пешеходен булевард. Най-добре се вижда при хубаво време (въпреки че това е лесно постижимо в Барселона, където слънцето грее от ранна пролет до късна есен), най-близката метростанция е тази на „Триумфалната арка“.

Като алтернатива можете да се разходите от центъра на града, като площад Каталуния е на малко повече от километър пеша. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин