Уикенд идея: Тракийско светилище при село Небеска - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Уикенд идея: Тракийско светилище при село Небеска
Автор: Елена Исаева

България е синоним за красота, магичност и приказни места, поне що се касае до природните ни забележителности, които никак не са малко – планини, реки, върхове, водопади и всякакви други интересни места, които непременно трябва да посетите.

Магията на Родопите е неотразима, необятна и неоспорима. В тази мистична планина е пълно с толкова много места, които си заслужава да бъдат посетени и почувствани. Голяма част от тях са известни и често посещавани, дори прекалено много. Има обаче все още едни красиви местенца, на които доста рядко стъпва човешки крак, което може би е и причината те да се запазят почти непокътнати.

Уикенд идея: Тракийско светилище при село Небеска
Снимка: wikipedia.org

В Родопите има много тракийски светилища, които древните траки са ни завещали, но някак много удобно са забравили да ни разкрият техните тайни. Въпреки това, всяко едно от тези места е прекрасно и няма да съжалявате, ако го посетите.

Едно такова място в Родопите е и тракийското светилище, което се намира близо до село Небеска. Селото няма табели на входа си, а се оказва, че не е отбелязано на повечето карти, сякаш на хартия не съществува, но то е там, сгушено в тишината на планината, в нейната сигурна и топла прегръдка, далеч от шумният и забързан живот на градовете.

Голяма част от хората, които са го посетили казват, че то е едно от най-красивите и интересни тракийски светилища намирани в България. Има своите скални ниши, интересни образувания и много мистерия около него. Близо до това светилище има още едно, а кой знае може да има и други, все още не открити.

Село Небеска, както вече споменах, се открива трудно, но не е невъзможно, а определено трябва да се види. Намира се леко в страни от главния път Асеновград-Кърджали. Отбивката се пада точно на входа на село Комунига. След това се хваща посоката за село Безводно и водопадът край него. Когато се озовете в следващото село Женда, трябва да завиете наляво. След това има черен път, по който карате още около 700-800 метра и първите къщи, които видите са от село Небеска.

Районът е много интересен, красив, див, зареждащ дори леко зловещ. Свикнали сме навсякъде да има хора, а тук те не са много и това хем ни харесва, защото е по-спокойно и тихо, хем ни плаши, защото донякъде сме свикнали с шума и лудницата в градовете. Въпреки това няма страшно, мястото е безопасно, просто не замръвайте в планината, но този съвет важи за всяко място, не само за село Небеска.

Ако имате време отбийте се и до село Безводно и водопадът, който съвсем не е безводен, а е много буен и красив. Още едно приказно кътче от нашата красива България, което трябва да се види. Но внимавайте, преходът до него на места е леко труден и теренът е хлъзгав, но с подходящи обувки и много внимателно ходене няма да имате никакви проблеми, а определено си заслужава да се посети, макар да не е сред известните и големи водопади у нас, той по нищо не им отстъпва със своята красота и водна феерия, която образува.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин