Уличните музиканти на София – пъзел от истории - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Уличните музиканти на София – пъзел от истории
Автор: Мария Ангелова
Уличните музиканти на София – пъзел от истории
Снимка: Sofia Street Music

Улиците на София са като кошер, в който се преплита жуженето на десетки творци с различни стилове, идеи и послания. Какво би станало, ако някой събере техните истории и покаже тяхната музика, танци или друго изкуство на публика, далеч по-широка от минувачите на тротоара?

Тръгваме на музикално пътешествие по столичните кьошета.

От улични към онлайн пространства

През 2012 г. стартира един интересен проект, наречен Sofia Street Music, който се опитва да подреди като пъзел парченцата на уличната музикална култура. Знаем, че по улиците свирят музиканти. Но какви са те? Колко са? Какво е общото между тях? Какви са историите им?

Всичко започва така: авторите на проекта от Културен център 20:19 заснемат няколко музиканти по площадите, парковете и тротоарите на София, а след това качват записите в YouTube канал.

Проектът постепенно набира популярност и от центъра организират поредица от камерни концерти, на които музикантите могат да се срещнат с нова публика и да свирят на нова сцена. От началото досега са организирани 10 концерта и са заснети 13 видеоклипа.

Историите на уличните музиканти

В София има много талантливи хора, които се изявяват по нестандартенн начин – тяхната сцена са улиците", разказва един от авторите на проекта Филип Лазаревски. “Искаме да разбием клишето, че уличните музиканти нямат никакъв талант. Искаме да покажем тяхното интересно виждане към света“.

Всеки от уличните музиканти има своята лична житейска приказка. Много от тях са студенти от Академията, други са музиканти от Филхармонията. Трети пък имат съвсем различна професия – например са програмисти, - но музиката е тяхно хоби, което искат да споделят със света.

Когато получат покана да участват в Sofia Street Music, музикантите обикновено са ентусиазирани. Филип признава, че има и някои от тях, които са притеснени, че може да бъдат използвани, обикновено ако са имали негативен опит преди.

А дали когато уличното изкуство се пренесе в онлайн пространството, то не престава да бъде улично? Филип не смята така. „Уличното изкуство винаги ще си остане такова. През онлайн пространство ние просто предаваме духа му. Тези хора имат собствен жаргон, обличат се по различен начин – съвсем различна култура“.

Новият сезон за уличните артисти

Новият сезон на Sofia Street Music ще разшири игралното поле. В проекта ще участват не само улични музиканти, а и представители на цялата алтернативна улична сцена на София. Ще има лайв стрийминг, чрез който независимите артисти ще могат да достигнат до по-широка публика.

Откриването на сезона е с музикално събитие, по време на което сетовете на софийските диджеи ще бъдат редувани с преки включвания от страна на техните музикални съмишленици от Скопие и от италианския град Матера (който ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г. заедно с Пловдив). Събитието ще се проведе в Социален център Хаспел на бул. Мадрид 8 от 21 часа. Вход: 5 лв. с включена една напитка от бара.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин